Търсят спирачки за онколекарствата

Търсят спирачки за онколекарствата | StandartNews.com

София. Ръстът от 11% при онколекарствата е обезпокоителен. От месец и половина усилията на Надзорния съвет на здравната каса са съсредоточени в тази посока – установяване на причините за рязкото увеличаване на разходите за онколекарства и механизми за ограничаване на тези разходи. Това стана ясно по време на гостуването на шефа на ведомството д-р Пламен Цеков в "Денят започва" по БНТ. Предложенията за промени в тази посока ще бъдат дискутирани на 31 май.

Д-р Цеков посочи, че към настоящия момент не съществува риск по отношение на бюджета на касата. Няма проблеми с разплащанията, осигуровките постъпват ритмично, изпълнението на плана за здравноосигурителни плащания е 43%, което към този период на годината е нормално.

Пламен Цеков обясни, че юристите им работят върху предложението на Комисията за защита на конкуренцията и препоръките за промяна или отмяна на методиката за заплащане на консумативите от касата и отпадането на опцията за доплащане от страна на пациента за ползване на по-качествени и съответно по-скъпи продукти.
"Към средата на месец юни ще излезем с решение пред Надзорния съвет. Най-вероятно ще има корекции по отношение на методиката в частта, в която КЗК категорично е указала, че може да има нарушаване на конкуренцията", обясни д-р Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай