Търсиха три часа англичанин в Пирин

Търсиха три часа англичанин в Пирин | StandartNews.com

64-годишният мъж плати половин бон за спасителната акция

Два инцидента в Пирин само в рамките на 3 часа вдигнаха на крак десетки планински спасители. В събота най-напред млад сноубордист от Турция пострада тежко над курорта Банско. 64-годишен скиор от Англия пък се загуби и вдигна на крак Планинска спасителна служба - Банско. 15 спасители - две групи със ски и две с пробивни шейни, тръгнали да издирват чужденеца в 16,00 часа в събота.

Спасителите получили сигнал от приятелите на англичанина, на които той се обадил и казал, че не знае къде се намира. За щастие към 19,45 часа го открили невредим в улеите към хижа "Демяница". Свалили го веднага в базата си, дали му чай, за да се сгрее. Англичанинът е прегледан от лекар, не са установени никакви травми. После е предаден на близките си.
"Беше добре екипиран и това го е спасило от измръзване. Но бе доста изтощен, тъй като не е стоял на едно място, а се е движил. Чудо е, че не е пострадал. Теренът е много опасен, има скали, камъни, в тъмното е още по-страшно.

Имаше риск и за нас

но важното е, че акцията по издирването завърши с успех", разказаха в неделя участници в издирването. Туристът признал пред спасителите, че напуснал неволно ски зоната.

Акцията по спасяването на английския скиор е струвала на чужденеца 557 лева, уточниха от ПСС - Банско. Инцидентът с него е станал извън ски зоната, затова е трябвало да плати за спасителната акция. Неговите близки са били предупредени предварително за това и се съгласили да поемат разноските. 64-годишният чужденец близо 4-5 часа се лутал сам из Пирин с надеждата, че ще намери маркировката и обратния път към ски зоната. Когато силите го напуснали, се обадил на своите сънародници и съобщил, че се е изгубил. "Едно подхлъзване е можело да му струва скъпо. Трябвало е веднага да се обади, а не да се лута сам из гората и мъглата", казаха планински спасители.

Това бе втори тежък случай в Пирин планина само за три часа в събота. Тежко пострада 25-годишен сноубордист от Турция, който се преби във фън парка на Платото. Зоната за атрактивни скокове била затворена заради падналия през нощта половин метър сняг. Служителите на фирмата концесионер е трябвало първо да го почистят. Поставили специални мрежи, за да не влиза никой в зоната. 25-г. Алпер Боскур и негов приятел

обаче се изхитрили и тръгнали странично

по изградения скок, за да могат да влязат във фън парка. Алпер обаче се ударил в ръба при скока и пострадал тежко. Веднага пристигнали служители на Планинска спасителна служба - Банско, които му оказали първа помощ. С тях имало и медик. Извикан е и медицинският хеликоптер от начална станция на кабинковия лифт в курорта Банско. Машината е позиционирана там от началото на сезона и се ползва за спасяване на пострадали при инциденти, възникнали на територията на курорта. Цената на застраховката е само 6 лева. "Сноубордистът бе със счупени ребра. Съмненията на лекаря бяха, че има вътрешен кръвоизлив. Пострадалият е свален в Банско, а с линейка е закаран в болницата в Разлог", казаха участници в спасителната акция в Пирин планина. За първи път в България въздушна медицинска помощ е подсигурена в курортен комплекс. По този начин са изпълнени всички изисквания за безопасност в планината по европейски модел. Без застраховка цената за 1 час с хеликоптера е 1200 евро. Той е на застрахователна компания "ЛЕВ ИНС". Екипът във въздушната линейка, предоставена от Хели Ер, е реагирал своевременно и

в рамките на 10 минути мъжът е бил приет

в лечебното заведение. "Пациентът остава под активно лекарско наблюдение, предстоят му още реанимационни мероприятия. Има риск за живота му", казаха от МБАЛ - Разлог. Турският сноубордист е докаран в лечебното заведение в предшоково състояние, с тежка травма в лявата поясна област. Изследванията установили, че е с три счупени ребра и с вътрешен кръвоизлив - имал близо 2 литра кръв в корема. Веднага е сформиран екип от хирурзи, който го е оперирал спешно. Операцията е била животоспасяваща. На младия мъж е изваден далакът, който бил разкъсан на няколко места. Състоянието на пациента не позволява транспортирането му към столична клиника.

БЛИЦ

Не играйте руска рулетка в планината

Петър Чолев, един от най-опитните и дългогодишни планински спасители :

- Позволява ли времето преходи в Пирин планина и екстремно каране на ски извън ски зоната?
- В момента има сериозна лавинна опасност. Не бива да се излиза от района на ски центъра, тъй като е много рисковано. Времето не е нито за туризъм, нито за екстремни спортове. На места има гъста мъгла. Към петък се очакват невиждани тази зима ураганни ветрове.
- Какъв съвет ще дадете на туристите и скиорите?
- Най-важното е да не надценяват себе си и да не подценяват планината. Направят ли го, все едно играят руска рулетка с живота си.
- Как трябва да се излиза в планината?
- Задължително е да са добре екипирани, с подходящи дрехи и обувки. Да са със заредени батерии на мобилните си телефони, няма да им натежи да носят и резервна батерия. Защото всичко се случва. Изгубилият се англичанин пък е могъл да звънне директно на телефон 112, за да реагираме на мига. Но не е бил запознат с това и се обадил на свои близки.
- Често реагирате на инциденти със скиори и сноубордисти по пистите. Защо се стига до тях?
- Една от причините е, че не се уважават и пазят взаимно по трасетата някои туристи. Това води до тежки сблъсъци. Трябва да са по-внимателни, да знаят къде могат да се спускат безопасно. Пистите вече са категоризирани, съобразени са с възможностите на скиорите. Хубаво е туристите да оставят агресията и да не я проявяват по пистите. Да не употребяват алкохол, преди да се качат в ски зоната. Още повече, че и застрахователят не покрива застраховката, ако са пияни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай