СУ няма документи за 20 стари климатика

Банов си отмъщавал на университета заради Ботаническата градина в Балчик

СУ няма документи за 20 стари климатика | StandartNews.com

Софийският университет няма документация за поставените в миналото климатици в сградата. Това разясни пред "Стандарт" ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.
Висшето училище е получило предписание от Столична община 20-те климатични тела, които доскоро бяха по фасадата на Алма матер, да бъдат подменени и СУ имаше намерение да постави само един климатик на тяхно място, като подмени тръбната инсталация. Това обаче не може да се случи, тъй като още в началото на дейността министър Боил Банов нареди работата да бъде спряна. На базата на публикувани в интернет снимки за подмяната на инсталацията той поиска тя да бъде изцяло премахната, защото сградата на Алма матер е паметник на културата.
"В момента сме спрели всякаква работа, тече и проверка на инспектората на министерството. Ако установим, че съгласуването за поставяне на нова тръбна инсталация е необходимо, ще го направим", заяви проф. Герджиков.
В действителност 20-те климатични тела, които трябваше да се демонтират, са поставени на фасадата на университета в продължение на около 30 години, като най-вероятно предишните не са били съгласувани, нито е ясно по времето на кой ректор са били поставени.
Знае се, че не е ставало по едно и също време, разясни пред "Стандарт" и бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев. Той заяви, че още при първия си мандат като ректор е заварил в кабинета си климатик, монтиран по времето на някой от предшествениците му. По време на управлението си проф. Илчев получил и оферта от японска фирма за цялостна климатизация на Ректората и дори започнали да търсят варианти къде да монтират телата, така че да не накърняват външния вид на сградата. След това обаче видели цените, които искат японците, и установили, че университетът не е в състояние да ги плати.
Хора, които са били на ръководни постове в СУ, предполагат, че всъщност акцията на министър Банов е реакция на дългогодишния конфликт между СУ и културното министерство за Ботаническата градина в Балчик, по-популярна като Двореца. Този конфликт за приходите от билети за Двореца и правото на достъп до него се точи вече няколко министерски и ректорски мандата, без да има решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай