Става страшно. Снежен ураган в 4 области

В Западна България ще брули леден вятър

Става страшно. Снежен ураган в 4 области | StandartNews.com

* В Западна България ще брули леден вятър

Първият обилен сняг натрупа вчера. Остави Северозападна България без ток – на тъмно и на студено, блокира части от магистралите „Струма”, „Трасия” и „Хемус”. Днес обаче ще е страшно. Идва снежен ураган.

ВИЖ ОЩЕ: Снежно бедствие! Предупреждение към шофьорите за затворени пътища

Ще духа силен северозападен вятър, който ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, до края на деня и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат и ще се образуват преспи.

След обяд облачността от запад ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време с максимални температури между 0° и 5°, в София - около минус 1°., сочи прогнозата на НИМХ.

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

За 26 ноември 2023 г. НИМХ издава предупреждение от трета степен (червен код) за обилни снеговалежи и бурен вятър в следните области: Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Ще има виелици, навявания и образуване на преспи. В седем области от източната половина на страната е в сила втора степен (оранжев код) за силен и поривист вятър, валежи от сняг, преспи и навявания.

В дванайсет области от западната половина на страната е в сила първа степен (жълт код) за силен и поривист северозападен вятър.

В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Ще бъде предимно облачно с валежи от сняг. Ще има виелици и навявания, по значителни в Източна Стара планина.

След обяд от запад снеговалежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Температурите ще продължат да се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра около минус 11°.

По Черноморието ще духа силен, по северното крайбрежие и бурен северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Ще бъде облачно с валежи от сняг и ще има виелици и навявания. По южното крайбрежие валежите ще са по-слаби и ще са от дъжд и сняг. След обяд валежите ще започнат да спират, до вечерта и по северното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат между 4° и 6°. Температурата на морската вода е 10°-13°, но ще се понижи. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай