Сринаха със земята „Мираж”-а на ВИС

Последният символ на борческата ВИС-2 бе съборен, на мястото на ресторанта, че има жилищен блок

Сринаха със земята „Мираж”-а на ВИС | StandartNews.com

Последният символ на борческата ВИС-2 бе съборен, на мястото на ресторанта, че има жилищен блок


Последният символ на борческата групировка от зората на прехода ВИС-2 – ресторант „Мираж” в столичния кв. „Гоце Делчев”, вече е само спомен. Заведението, пред което на 25 април 1995 г. бе разстрелян босът на групировката Васил Илиев, бе сринато със земята. На неговото място ще бъде  вдигната модерна жилищна и офис сграда. Убийството на Илиев остава неразкрито и до днес.

В зората на демокрацията братята Васил и Георги Илиеви превръщат ресторанта на колелото на автобусите 74 и 76 зад квартал „Гоце Делчев” (в соца носеше името на Емил Марков) в щаб и място за веселби.

Насред огледалната зала с интериор в духа на мутробарока висаджиите чертаят планове как да поставят в партер държавата. Първо с рекет, а после с охранителен и застрахователен бизнес.

Тук гастролират всички шоузвезди на прехода – от Володя Стоянов и Кали през Софи Маринова до Слави Трифонов. Чести изяви в кръчмата имат Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, на микрофона извиват гласове Сашка Васева, Цецо Ярето, Радо Шишарката и Сашо Роман, а водещ на импровизираната нощна вариете програма е Миодраг Иванов.

В "Мираж" Георги Илиев вдига сватбата си с Мая, по-късно в ресторанта се жени и Влади Въргала, който е любимец на страховитите братя от Кюстендил. Заведението помни диви купони и брутални пиянски изцепки. Някои комични, други почти трагични. Като случая с прочутия Фатик, който се прострелял в ръката, а после я превързал със свалена покривка от масата, за да продължи невъзмутимо веселбата.

Началото на края на „Мираж”-а на ВИС идва, когато  Васил Илиев е разстрелян в любимия си спортен мерцедес, точно пред кръчмата, която му е като втори дом. 10 години по-късно куршум застига и брат му Георги Илиев. Междувременно един по един знаменитите посетители на „Мираж” попълват списъка на покойниците - Фатик, Поли Пантев, Илия Павлов, Димата Руснака, Косьо Самоковеца, Иво Карамански и Бай Миле. Знаковите убийства на прехода остават неразкрити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай