Сърбия отрече да издига ограда по границата ни

Подобно решение няма и ще бъдем уведомени предварително

Сърбия отрече да издига ограда по границата ни | StandartNews.com

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска информация от Сърбия относно публикациите в сръбски медии, че правителството ще строи ограда по границата с България. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков разговаря със сръбския посланик в София Желко Йович, който заяви, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение.

Посланикът на България в Република Сърбия Радко Влайков проведе разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Той потвърди, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.

В разговорите на нашите дипломати бе подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на "зелена" граница със Сърбия   от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

От МВнР припомнят, че по време на извънредното положение в Република Сърбия бе приета Наредба за мерките по време на извънредното положение, в която са изброени мерките, предприемани от властите за борба с разпространението на коронавируса. В чл. 3 'б' бе предвидено, че за предотвратяване разпространението на заразата, както и на масовото незаконно преминаване на държавната граница се допуска временното изземване правото на ползване на поземлени имоти, собственост на физически и юридически лица, по протежение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България. Решението за временно изземване правото на ползване се взема от Министерството на финансите по предложение на Републиканската дирекция за собствеността на Република Сърбия.

Наредбата е прекратила своето действие на 6 май, с отменянето със закон на Народната скупщина на Сърбия на извънредното положение в страната. От наличните данни в Републиканската дирекция за собствеността на Сърбия се вижда, че подобна мярка не е била прилагана спрямо поземлени имоти по границата с България, а единствено по границата с Република Северна Македония.

От Брюксел отрекоха изграждането на телена ограда по границата между Сърбия и Северна Македония да е част от договор с Белград.

Говорителят на ЕС Ана Писонеро заяви, че Брюксел предоставя значителна финансова и техническа помощ на партньорите си от Западните Балкани във връзка с миграцията, като за тази цел през 2015 г. на Сърбия са ѝ предоставени повече от 100 млн. евро. Тази сума не включва поставянето на огради, както неправилно беше съобщено, и не е част от нито едно споразумение с ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай