Спецсъдът държи Цветан Василев да дава обяснения

Василев желае да даде обяснения във всеки момент, когато и по какъвто начин съдът прецени, твърди адвокатът му...

Спецсъдът държи Цветан Василев да дава обяснения | StandartNews.com

Специализираният съд следва да положи всички усилия, като предварително отправи запитване до българските и до сръбските съдебни органи за възможностите, включително техническите, за видеоконферентна връзка или друг начин, по който подсъдимият Цветан Василев да даде обяснения пред съда. Това е позицията на съдебния състав по заявлението на адвокат Константин Симеонов, че Василев желае да даде обяснения във всеки момент, когато и по какъвто начин съдът прецени.

Съдебният състав отбеляза, че ще спази правата на всеки  подсъдим по делото.

Прокурор Даниела Начева изрази позиция, че прокуратурата иска да чуе обясненията на Цветан Василев. Искането на защитата било неоснователно обаче, защото делото срещу Василев се разглеждало в негово отсъствие по задочната процедура.

По думите й Василев, ако е искал да упражни правата си лично в съда, е можел, ако се беше съгласил да бъде екстрадиран от Сърбия. Прокурор Начева допълни, че няма информация на какъв етап е  производството по екстрадиция към момента. Според нея видеоконферентната връзка е предвидена като изключение в процеса.

Адвокат Константин Симеонов коментира, че е законно право на всеки да даде обяснения. И припомни, че два пъти по време на разследването прокуратурата е отказала Василев да бъде разпитан по видеоконферентна връзка, а причината била, че чрез обясненията си щял да попречи за разкриване на обективната истина.

Симеонов обясни, че сега вариантите пред съда са няколко: да се поиска правна помощ от съдебната власт на Сърбия и пред съда там Василев да даде обяснения и директна видеоконферентна връзка. И допълни, че българското Министерство на правосъдието не може да откаже да препрати към Сърбия искането на съда за правна помощ.

Адвокатът обясни, че във връзка с екстрадицията на Василев към Сърбия са били изпратени от прокуратурата множество противоречиви документи за престъпления, което е попречило на сръбските власти да се произнесат по-бързо. По думите му искането за екстрадиция на Василев вече е невалидно, защото е от некомпетентен орган, тъй като прокуратурата вече е страна в процеса, а съдът е решил да гледа делото в отсъствието на подсъдимия.

Днес по делото КТБ обяснения дадоха останалите подсъдими по делото. Общото в изказванията на  голяма част от тях беше, че не разбират обвиненията срещу тях или ако разбират, то не откриват факти, които да ги подкрепят. Част от подсъдимите казаха още, че са изпълнявали това, което е пишело в трудовите им договори и са спазвали закона. Като отбелязаха, че не са знаели за съществуването на престъпна група и никой не ги е канил да участват в нея.

Процесът ще продължи на 12 и 13 март с разпит на свидетели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай