Софийска опера поставя началото на маратон с Вагнер

Културното събитие е помрачено от скандал с Атака

Софийска опера поставя началото на маратон с Вагнер | StandartNews.com

София. Софийската опера ще представи първото в България и на Балканите изпълнение на цялата тетралогия на Вагнер "Пръстенът на нибелунга", която започва тази вечер с "Рейнско злато", съобщават от първия ни оперен театър.

Утре е представлението на "Валкюра". Петнадесетчасовият музикален маратон продължава със "Зигфрид" на 26 юни.

Финалът със "Залезът на боговете" е на 29 юни.

Премиерата на последната опера от цикъла беше на 22 май - рождения ден на Вагнер.

"През четирите години на осъществяването за първи път в България и на Балканите на знаменития 15-часов цикъл работихме заедно 52 артисти, над 200 души творчески и изпълнителски състав и още толкова от техническите служби, ателиетата и т.н.Така всеки от нас дава своя личен принос към световното честване на 200-годишнината от рождението на гениалния германски композитор и мислител Рихард Вагнер", коментира директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов, инициатор и режисьор на проекта.

"За четири години извървяхме дълъг каменист път, без да стигаме до края - като поклонници, които изминават отделни отсечки от дългия път", казва 81-годишният Рихард Тримборн, знаменит Вагнеров експерт, работил с най-прочутите световни диригенти, който подготви българските артисти за ролите в тетралогията.

В същото време в цялостната сграда на Операта и БЗНС е настанена и политическата партия Атака. Всеки ден политическите привърженици на Атака обсаждат сградата, уринират пред нея, вдигат изключителен шум и пречат на репетициите на певците. Атака пречи и на колите, които нашите певци и балетисти, паркират на паркинга на „Врабча". Артистите ни не могат да достигнат до работните си места, а също така и да се приберат по домовете си. Операта е обсадена и е трудно обикновен човек да влезе в нея, оплакват се от културната институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай