След тормоза над българи в Мексико, външно взима мерки

Посолството ни е изпратило нота до външното министерство на Мексико

След тормоза над българи в Мексико, външно взима мерки | StandartNews.com

Посолството на България в Мексико е предприело незабавни стъпки, за да проучи пълната информация по казусите с върнати български туристи от страната. Това обясни в предаването „Денят започва“ по БНТ служебният министър на външните работи Николай Милков.

Посолството ни е изпратило нота до външното министерство на Мексико, както и до властите, които отговарят за туризма. Изискана е пълна информация по случаите, допълни Милков.

От организация "Бъдеще за туризма" съобщиха преди дни за множество случаи на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико. Случаите са от октомври 2022 година насам и всички са били на летището в Канкун. Веднага след приземяването на самолета някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибират мобилните телефони, след което ги експулсират обратно със същия самолет, под предлог че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната, разказват от „Бъдеще за туризма“.

Според министър Милков възможно е да има пропуски в стъпките от резервацията, през ваучерите, до документите за настаняване на туристите. Той посъветва всички българи, които планират пътуване, да обръщат внимание на документацията, когато правят резервации да внимават във ваучерите им да няма грешки с изписване на имена и данни. Те трябва да са сигурни, че няма да им се случат нежелани ситуации, подчерта Николай Милков. В МВнР работи ситуационен център с 24 часа дежурство на телефон. Всеки може да се възползва, ако му се случи инцидент, каза още външният министър.

Мексико е туристическа държава, те държат много на туризма си. Това не са постоянни практики, каза още Милков и изрази надежда, че подобни ситуации няма да се повтарят. Но още веднъж апелира нашите сънародници, които възнамеряват да пътуват, да проверят всичко стъпка по стъпка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай