Скандалът. Дълголетниците на Европа тормозят България!

За коя страна става въпрос

Скандалът. Дълголетниците на Европа тормозят България! | StandartNews.com

Точно страната, която тормози България за Шенген, се оказа първенец по един важен показател.

Австрийците живеят по-дълго и остават по-дълго в добро здраве. Въпреки това около 2/3 от населението страда от хронични заболявания, се посочва в публикуван доклад за здравето на населението, изготвен от Министерството на здравеопазването, съобщава общественото радио и телевизия ОРФ, предаде Новини.бг.

Според доклада от 2005 г. насам жените и мъжете в Австрия живеят средно с 2, съответно с 2,9 години, по-дълго. Австрийците остават по-дълго време в добро здраве: мъжете 7,4, а жените 7,8 години, сравнено с 1991 г. Публикуваният доклад е вторият по рода си. Първият доклад за здравето е публикуван през 2016 г., а новият показва развитието от 2005 г. насам и се отнася до данни от 2019 г., като в някои области са включени и данни за 2020 г. и 2021 г.

Сред най-често срещаните хронични заболявания и здравословни проблеми в Австрия са хроничните болки в гърба (26% от населението на възраст над 15 години), алергиите (20%), хроничните болки във врата (20 процента), остеоартритът (13%), хроничното главоболие (8%), диабетът (6%), депресията (6%), хроничният бронхит/хронична обструктивна белодробна болест (5%) и астмата (4%). Изводът от изследването е, че жените прекарват 19,5 години, а мъжете - 16,4 години от живота си в недобро или лошо здраве.

Проучването показва, че доходите и образованието оказват голямо влияние върху здравето. Хората с ниско ниво на образование или ниски доходи на домакинствата имат по-ниска продължителност на живота и прекарват повече години от живота си в посредствено или лошо здраве. Те по-често страдат от хронични заболявания, имат повече ограничения в ежедневието и по-ниско качество на живот.

Мъжете и жените с диплома за завършено задължително осмокласно образование имат средна продължителност на живота съответно 76,7 и 82,7 години, докато хората с диплома за завършено средно образование или висше образование имат средна продължителност на живота съответно 83,2 и 86,4 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай