Скандал! НЗОК отказа на светило в медицината

За фрапиращия случай съобщиха близките на проф. Ваня Недкова-Коларова

Скандал! НЗОК отказа на светило в медицината | StandartNews.com

Националната здравно-осигурителна каса е отказала лечение на светило в медицината. За фрапиращия случай съобщиха близките напроф. Ваня Недкова-Коларова пред "Монитор".

Проф. Недкова- Коларова е ръководител Катедра Педиатрия – МУ – Плевен, Началник клиника по Детски болести – УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен, Републикански консултант по Педиатрия за Централна Северна България, Външен консултант на НЗОК за лечение на деца в чужбина и Член на Управителният съвет на Българската педиатрична асоциация.

Преди 1 година е диагностицирана с тежко и рядко заболяване – Неходжкинов Т-лимфом - ангиоимунобластен тип. След неуспешно лечение у нас, децата на проф. Недкова-Коларова се свързват със специалисти в Германия, които препоръчват лечение в Онкохематологичната клиника в Хановер. НЗОК обаче отказва да финансира лечението на професорката, което принуждава близките й сами да започнат кампания по събиране на средствата, необходими за излекуването й. За съжаление, настъпили последващи усложнения от лечението и към момента тя е в Интензивно отделение в МНН Хановер.

"След отправена от нас молба за финансиране от НЗОК за продължаване на лечението й в МНН, Хановер, Германия, нейният случай бе разгледан от две комисии експерти от НЗОК. За съжаление, първата комисия по трансплантология, която бе съставена от трима члена, изказа становище за ОТКАЗ от лечение, като решението не бе единодушно. Управителят на НЗОК не подписа това решение и върна случая за преразглеждане към Комисия от разширени, външни експерти. Позицията на екпертите и в този случай не бе единодушна, но надделя позицията на Националният съвет по онкохематология за ОТКАЗ от лечение.

В становищата си членовете на комисията, изказали становище за ОТКАЗ от лечение, описват, че лечението може да бъде извършено в България, без да посочват конкретни клинични данни за ефикастността и ефективността на провежданите в Онкохематологичните центрове в България подобни лечения, както и опита си с пациенти, страдащи от ангиоимунобластен Неходжкинов Т-лимфом, непостигнали ремисия и на възраст над 68 години.

Още повече ни учуди факта, че в мотивите за отказ от НЗОК е взето мнението от двама от експертите, от които единият е на директно подчинение на другия, което в цял свят е считано за неетично, поради опасността за оказване на влияние върху изказването на мнение и взимането на решение.

В нашето отчаяние, ние се обърнахме и към Министъра на здравеопазването.

Междувременно клиничното състояние на нашата майка се влоши. За да спасим нейният живот, ние събрахме необходимата сума от 170 000 евро за започване на лечението в клиниката в Германия, като използвахме нашите лични спестявания и заеми от роднини, приятели и финансови институции. За съжаление, настъпиха последващи усложнения от лечението и към момента тя е в Интензивно отделение в МНН Хановер.Молим за Вашата помощ и за събирането на необходимите финансови средства, за да може нашата майка отново да се върне към своето призвание – да лекува болните български деца и да обучава бъдещите и настоящи български лекари.", написаха нейните близки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай