Синоптиците бият аларма! Какво се задава у нас до часове

Нетипично за месеца явление

Синоптиците бият аларма! Какво се задава у нас до часове | StandartNews.com

Утре ще ни измръзнат шушоните, слани попарват труда на хората в планинските райони. Това предупреждение отправиха в социалната мрежа Фейсбук синоптиците от Meteo Bulgaria.

"Каквото е останало след ураганите и буците лед по градините на прегърбените ни баби, сланата ще го довърши", допълват оттам, визирайки ниските сутрешни температури, които ще бъдат регистрирани в част от страната утре, 9 август.

"Вижте добре тъмнозелените места на картата за утре сутрин – някъде там, из инверсионните "дупки" около и над 1000 м.н.в, като се изясни и стихне вятърът нощес, температурите ще се сринат до нулата и ще се образуват слани.

Моделът не е с достатъчно висока резолюция, за да онагледи и най-малките детайли на локалните микроклиматични условия и затова реално дава по-високи стойности.

И тук идва ролята на синоптика – да анализира и да "преведе" за аудиторията онова, което е "невидимо". Например за района на Видин машинното изчисление е за 12°, но от нас да знаете – градът на Баба Вида и околните села ще де събудят с 8° - 9°. Реално почти навсякъде ще бъде с два, три градуса НАДОЛУ от изображението", добавиха малко по-късно от Meteo Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай