Синоптик с отчайваща прогноза за дъждовете

До 25 юни ни очаква динамично време, в което ще има дъждове и гръмотевични бури

Синоптик с отчайваща прогноза за дъждовете | StandartNews.com

„В лятото сме си, само че юни е такъв месец. Сега е времето да вали и тук-таме да има порои. Това го виждаме почти всяка година. Мога съвсем отговорно да кажа, че по отношение на градушките сме 4 пъти по-назад от миналата година”, обясни пред Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

Според него най-много дъждове и градушки у нас падат през май и юни. Причината е климатът в страната. Той дори подчерта, че „изоставаме” с валежите.

„Всички големи метеоцентрове казаха, че ще бъде топло и сухо. Само Американската агенция за изследване на атмосферата прогнозира дъжд и се оказаха прави. За юни дори увеличиха прогнозата за дъждове през юни”, обясни климатологът.

Проф. Рачев обясни, че засега е студено за море. Той прогнозира, че до 25 юни ни очаква динамично време, в което ще имаочакват дъждове и гръмотевични бури.

„Морската вода ще се затопли. По-скоро западната половина на България ще е засегната от дъждове. Край морето ще е топло”, успокои той.

Професорът разясни, че е много трудно да се прогнозира кога ще има градушки и къде точно. В много случаи се случва те да ударят само в една част  на някое населено място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай