Симеонов: Порой е съборил оградата на границата, случва се

Областният управител на Бургас обеща до седмица съоръжението да е възстановено

Симеонов: Порой е съборил оградата на границата, случва се | StandartNews.com

Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция наистина е паднал заради пороен дъжд, но в момента се работи по възстановяването на мрежата. Това обясни бившият вицепремиер Валери Симеонов по повод на публикуваните от депутата от БСП Николай Цонков, снимки, които показват, че част от съоръжението е паднало. Лидерът на НФСБ, който се върна като депутат в парламента, разясни, че на такива места се поставят 24-часови постове до отстраняване на проблема и призова БСП да сезират прокуратурата.

"Всеки има право да подаде сигнал в случай, че смята, че има нарушение. Снимките са ми известни, истински са. Известно ми е мястото. Може би е необходимо да се даде малко пояснение за какво става въпрос. Участъкът се казва "Дълбок дол" и се намира южно от Сливарово. Самото наименование трябва да ви говори, че става въпрос за дълбок дол. Датата е 28 ноември, сряда. На 28-ми падна дъждът, на 29-ти става поразяването на тези 30-40 метра от оградата", уточни пред журналисти Симеонов. Той беше сред най-големите радетели за вдигането на ограда на границата като мярка срещу незаконните мигранти. 

"Това струпване и стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, дървета, отнасяне на пътища и отнасяне на тази част от оградата. Оградата не е направена около "Александър Невски" на жълтите павета, а на изключително насечен терен и вече се работи по възстановяването", отбеляза още бившето вице.

По думите му не може да се гарантира, че в бъдеще няма да има такива събития. Симеонов припомни, че преди години при наводнения е имало жертви и отнесени къщи.

"На някой много му се иска това да бъде доказателство за лошо изпълнение, но искам да ви уверя, че оградата е изпълнена по проекта", обясни още депутатът, който подчерта, че още от миналата година е организирана издръжка на оградата.

Смятам, че повредената ограда на границата с Турция ще бъде възстановена до седмица, коментира областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

"В деня, с която стана голямото наводнение в Одрин, и в Странджа се изсипа голямо количество дъжд. В следствие на това на едно място от съоръжението, което е в област Бургас, е съборено - много малко метри", каза още той и посочи, че това се случва в резултат на огромен обем вода, листна маса, дървета, камъни, шума и клони.

"Фирмата, с която сме сключили договор за поддръжка, моментално е започнала действия по отстраняване на вредата. Така че се работи, но теренът там е тежък и много трудно достъпен. Поражението е в резултат на фосмажорни обстоятелства, а не на някакви други. Смятам, че оградата ще бъде възстановена до седмица. От момента на установяване на повредата там има постоянен пост на "Гранична полиция", така че няма опасност от преминаване на бежанци", каза още областният управител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай