Шок с българските шпиони в Англия! Имат ли връзки у нас?

На този етап знаем само, че става въпрос за хора от българска националност

Шок с българските шпиони в Англия! Имат ли връзки у нас? | StandartNews.com

Остават много неизвестните около тримата българи, които бяха арестувани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. Все още не се знае как те са били вербувани, как са извършвали дейността си и какви контакти са имали.

Няма данни тримата българи да са имали връзка с лица в България, съобщи пред Нова телевизия Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната.

„На този етап знаем само, че става въпрос за хора от българска националност. Няма информация да са извършвали някаква дейност у нас", поясни той.

„Великобритания е чувствителна към шпионските афери заради това, че на нейната територия бяха извършени няколко акта на насилие, които бяха свързани с руското разузнавателно управление. Ето защо този случай ще има медийно отразяване, особено когато влезе в съдебна фаза. Но много неща няма да бъдат достъпни като информация за широката публика, най-вече какво точно са правили тези българи”, поясни Божилов.

По думите му подобни шпионски скандали се разиграват на територията на различни държави. „Бях във Вилнюс по време на срещата на НАТО. Ключовото беше, че държавите членки трябва да затегнат сигурността, тъй като Русия засилва хибридните дейности. Руската държава се опитва да повлияе на страните членки на НАТО, за да спрат помощта за Украйна. Тези хибридни войни ще продължат, а интензитетът ще се усилва. Това, което става в Черно море наистина е притеснително. Русия се опитва да наложи своето влияние по всякакъв начин”, допълни още Йордан Божилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай