Шефът на ВМА: Колкото и пари да се налеят, трябва контрол

Шефът на ВМА: Колкото и пари да се налеят, трябва контрол | StandartNews.com

София. Ако не се затегне контролът, колкото и пари да се налеят, догодина ще бъдем в същата ситуация. Това каза началникът на ВМА проф. Николай Петров по Нова ТВ по повод кризата с парите за здраве.

"Проблемът в здравеопазването е изключително тежък. Не е възможно да бъде решен с еднократен акт. Действително ситуацията е критична", смята проф. Петров. По думите му жизненоважно е в момента да се намерят средства, за да се компенсира дефицитът в здравната система, който вече възлиза на около 1 милиард лева.

„Друг е въпросът, че дори да се осигурят не 1, а 2 или 5 милиарда, ако не се осъществят сериозни реформи в доболнична, болнична помощ, ако не се затегне контролът, колкото и пари да се налеят, догодина ще бъдем в същата ситуация", прогнозира шефът на ВМА и обясни: "Има проблем в цялостното функциониране на системата и докато не се реши този проблем, ние ще генерираме нови и нови преразходи".

Според него оперативният контрол, който се осъществява от НЗОК и Министерството на здравеопазването в момента, е само документален, а той е в основата на функционирането на системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай