Шефът на КПКОНПИ: Обществото ни е станало по-безкритично към корупцията

Снимка: БГНЕС архив

Шефът на КПКОНПИ: Обществото ни е станало по-безкритично към корупцията | StandartNews.com

Обществото ни е станало по-безкритично към корупцията, тъй като това започнало да се възприема като нещо не толкова страшно, каза председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. При откриването на нарочна конференция за въвеждането на антикорупционно образование сред децата, той допълни, че нито един модел няма да даде резултат, ако не се намерят хора, които да го прилагат.

Трябва да променим манталитета и да спрем да мислим, че ако един бъде хванат, то на негово място ще се появи друг. Няма обществена нетърпимост и се приема, че властовата позиция върви с облаги, допълни Георгиев.

След 10 или 20 години ще има много сериозни резултати от антикорупционното образование, които ще се видят от цялото общество, каза пред медиите Пламен Георгиев преди началото на форума. По думите на Георгиев бавните мерки после дават най-траен резултат.

Той отбеляза, че антикорупционното образование трябва да започне още от подготвителната група в детската градина, където децата да формират разбиране за добро и лошо. След това обучението да продължи в училищата и университетите.

Според образователния министър Красимир Вълчев антикорупционно поведение може да се учи след 5 клас. В момента не е предвиден отделен час за това, посочи той пред медиите, преди да участва във форума. Той отбеляза, че предметът гражданско образование в най-голяма степен е свързан с темата корупция. И допълни, че антикорупционното образование може да се изучава и по линия на разширената и факултативна подготовка, за което могат да бъдат изработени допълнителни учебни програми и помагала.

Според Вълчев е възможно различни теми да бъдат вплетени в други учебни програми като тази по география, икономика, история и литература. По думите му трябва да се направи така, че децата да придобият и развият граждански и социални компетентности. По време на форума той допълни, че обучението по антикорупция може да започне с 1-2 часа седмично.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Борис Ячев заяви на свой ред, че само с традиционни мерки срещу корупцията трудно ще постигнем светкавични резултати, каквито обществото иска. За целта ще се инициират законови промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай