Що за птица е Пламен Узунов

Той бе запомнен с бруталния си отказ да подаде оставка от "Дондуков" 2 след замесването му в нацистки скандал

Що за птица е Пламен Узунов | StandartNews.com

Оказа се, че президентският секретар по правните въпроси и борбата с корупцията е уличен точно в корупционни практики - търговия с влияние. Що за птица е Пламен Узунов. Той бе запомнен не толкова с мандата си като МВР-шеф в служебния кабинет на Радев, колкото с бруталния си отказ да подаде оставка от "Дондуков" 2 след замесването му в нацистки скандал.

През 2017 г. социалната мрежа завря от снимки на Узунов като Хитлер по време на новогодишен карнавал. На фона на всеобщото възмущение Узунов нарече случая "манипулация". И обяви за карнавала: "и Юда беше там". Узунов дори разказа, че на въпросното парти първоначално трябвало да облече костюм на медицинска сестра, но наличният му бил прекалено малък.

Веднага след това получил хитлеристка дегизировка, за да не бъде единственият, който не участва в груповата забава.


С гръмването на скандала премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ поискаха от президента Румен Радев да освободи Узунов от поста "секретар по правни въпроси и антикорупция". Още повече, че заради снимка, на която прави нацистки поздрав, малко преди това от министерство на регионалното развитие си тръгна зам.-министър Пламен Тенев.

В БСП също критикуваха Узунов. "Акъл на президента не даваме, но подобни хитлеристки символи и знаци са недопустими", заяви БСП Корнелия Нинова.

Пламен Узунов бе и в центъра на огромен скандал с обществена поръчка по времето, когато бе служебен МВР-шеф в кабинета на Румен Радев. Дори ОЛАФ разследва случая. Причината за проверката е закупуването на 290 високопроходими джипове за близо 30 млн. лв.

Именно хората на Радев в служебния кабинет са открили поръчката, писали критериите по нея, отворили офертите и класирали и избрали победителя. Това става само в рамките на 2 месеца - март и април 2017 г., което е своеобразен рекорд по приключване на поръчка в толкова кратък срок. И то толкова сериозна за над 29 млн. лв.!, писа ПИК.

Решението за откриване на поръчката започва с точна дата 2 март 2017 година, за което има документи, а решението за избор на изпълнител е на 20 април 2017 година. Все по време на действието на служебното правителство, избрано от президента Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай