Ще спасяват Перник с вода от пещери

Това заяви регионалният министър Петя Аврамова

Ще спасяват Перник с вода от пещери | StandartNews.com

Състоянието на водните ресурси  се следи от МОСВ. Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова пред ресорната парламентарна комисия по повод състоянието на ВиК сектора и състоянието на водните запаси в страната.

Нарушения на водоподаването има в 6 града и 116 села. Причината е продължителната суша, както стана ясно от думите й. Три язовира са с под 50% воден запас - това са "Асеновец", "Дяково", "Ястребиново".

11 милиарда лева са нужни, за да се обнови ВиК инфраструктурата в цялата страна. Петя Аврамова вижда бъдеще в строителството на нови язовири, чрез което да се справим със засушаването. Въпреки, че се топим като население, ВиК мрежата е остаряла и средствата за нейната поддръжка растат.

За кризата в Перник тя отново обясни, че се дължи на засушаването. Проблем е късното въвеждане на водния режим, по мнението й. Основните източници на вода за язовир "Студена" са снеговете и дъждовете. 

ВиК операторът предлага нов режим - вода само от 16 до 22 часа, но кметът не го приема. Оказва се, че пускането и спирането на водата два пъти в денонощието, води до множество аварии заради амортизираната мрежа.

Търсят се решения на кризата. Единият вариант е да се ползва вода от пещери, стана ясно от изслушването на регионалния министър. Предложението е на експерти спалеолози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай