Секира за шофьорите. Нова цена на "Гражданска отговорност"

Законови промени изненадват всички

Секира за шофьорите. Нова цена на "Гражданска отговорност" | StandartNews.com

Цените на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” значително ще нараснат, ако парламентът приеме предлаганите от Министерството на финансите промени в Кодекса за застраховането, пише "Труд".

Това става ясно от становище на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), изпратено до Министерство на финансите (МФ) в рамките на общественото обсъждане на подготвяните промени.

Промените се отнасят до това какви са правилата за плащане от страна на българското Национално бюро “Зелена карта” (Национално бюро на българските автомобилни застрахователи - НББАЗ) за щети, причинени от български автомобили зад граница.

От една страна въпросът не изглежда много сложен. Но проблемът е, че в Италия има много случаи на измами, при които използват номера на български автомобили. При катастрофа пишат, че има пострадали хора, при положение, че реално са огънати само няколко ламарини.

Има случаи дори претенции за изплащане на щети, причинени от коли с български номера, които дори не са били в Италия.

Системата на “Зелена карта” предвижда сред като НББАЗ плати за причинени щети от български автомобил в чужбина, да предяви претенции за плащане от българския застраховател, който е издал полицата “Гражданска отговорност” на автомобила.

При безконтролно плащане по неоснователни претенции, които се предявяват само с цел източване на пари, ще се наложи българските застрахователи да вдигнат цените на “Гражданска отговорност”.

Промените в Кодекса за застраховането трябва да гарантират финансовата сигурност на държавата, да не водят до драстично увеличение на цените на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, за да не бъдат засегнати неблагоприятно над 3 млн. български граждани, като същевременно отговорят на поетите ангажименти по Валутния механизъм II (ЕРМII), пише в становище на ССИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай