Съдът върна на работа в МВР враг на Бойко Рашков

Стефан Банков беше отстранен през 2021 г.

Съдът върна на работа в МВР враг на Бойко Рашков | StandartNews.com

Върховният административен съд (ВАС) възстанови на поста му уволнения през 2021 г. директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков, съобщи Нова телевизия.

Причината за освобождаването на Банков бяха негови изказвания срещу тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков и неговия заместник Емил Ганчев. Тогава Рашков го обвини, че с изказванията си е нарушил етичния кодекс на МВР.

В решението на съда от 22 март 2023 г. се посочва, че изразеното несъгласие на Банков с действията на вътрешния министър не е дисциплинарно нарушение. Върховните магистрати казват, че свободата на словото е част от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество. Изказванията на Банков могат да бъдат определени като критична позиция и не противоречат на Етичния кодекс на МВР.

Мотивите на ВАС са, че уволнението на началника на „Вътрешна сигурност” има отрицателни последици върху кариерата му, но може да окаже ефект и върху други служители на МВР и да ги обезсърчи да докладват неправомерно поведение.

„Общественият интерес от предоставянето на информация за неправомерен натиск и неправомерни действия в рамките на МВР е толкова важен в едно демократично общество, че надделява над интереса от поддържане на общественото доверие в тази институция”, пишат  от ВАС.

В своя Фейсбук профил той написа: „С решението си Върховния административен съд за пореден път затвърди усещането за законност и справедливост. За мен и моето семейство днешният ден е емоционален, Ден, в който съда постанови, че съм уволнен незаконно. Правото е върховно и решенията не се коментират, особено тези на последна инстанция. Нека Бог да пази България и всички вас!!!”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай