Сайт събира дарения за реставрацията на 36 тракийски шедьовъра

90 000 лв., за да блестят в Париж

Сайт събира дарения за реставрацията на 36 тракийски шедьовъра | StandartNews.com

Най-скъпо - 30 000 лв., струва "нова премяна" ва парадния наколенник от Враца

Близо 90 000 лв. за реставрацията на 36 тракийски шедьовъра, които ще пътуват за Лувъра, търси френското посолство в София чрез специален сайт. Интернет страницата restavriramezaedno.bg е създадена от формирания Комитет за подпомагане на българската изложба в сърцето на Париж. "Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България" в крило "Ришельо" се открива на 15 април. И според прогнозите на домакините ще бъде видяна от 4 милиона туристи от цял свят.

Точната сума за "новите премени" на артефактите е 89 606 лв.

Най-скъпата реставрация е на сребърния наколенник със златно покритие от Могиланската могила край Враца, чиято реставрация ще струва 30 000 лв. Възстановяването й е поверено на експерти, начело с реставратора гл. ас д-р Петя Пенкова от Националния археологически музей в София.

В изключително лошо състояние и и бронзовата хидрия, открита още от Богдан Филов в Мушовица могила край с. Дуванлий. Тя никога не е била реставрирана. Пазена е през годните в пръстта, с която е извадена от земята. И от края на ноември с връщането на блясъка й са се заели експертите в НИМ.

Според специалистите голяма част - около 30 на сто от хидрията липсва. Металът е силно минерализиран и чуплив. Корозиралият пласт е неравен. Многобройни участъци от дебели и твърди корозирали кори нарушават първоначалната повърхност на съда.

Фрагментите на хидрията са прикрепени към дървена сърцевина с помощта на съвременни железни гвоздеи, а някои от липсващите фрагменти са заместени с покритие от парижки гипс, оцветени в зелено, което в момента е пропукано. Шийката на хидрията е прикрепена към плещите на съда с парижки гипс.

Възстановяването й е ще струва 24 750 лв. Реставрацията на 36-те бисера на траките ще бъде направена от български експерти. Ще се търси помощ, най-вероятно от френски експерти за възстановяването на конската сбуря с кожена каишка, открита в Златиница-Маломирово. Според експертите кожата е в лошо състояние, а анализът и консервацията не могат да бъдат направени от родни специалисти, защото от години насам страната ни не разполага със специалист по консервация на кожа.

"Това е уникален шанс да възстановим най-ценните артефакти от тракийската епоха", казват експертите-траколози. Парадният наколенник от Враца например е в основата на монография на известния траколог проф. Иван Маразов от 1980 г., който на 93 стр. описва връзката на наколенника с други произведения с култов характер. Изследването върху наколенника хвърля светлина върху проблеми на изкуството и мирогледа на древните Траки. Проф. Маразов представя множество фотографии на части от други тракийски съкровища, като се сравняват художествените им достойнства с наколенника от Враца. Книгата е дигитализирана през 2006 г. от копие, което се намира в Мичиганския университет.
"Работим по 12 часа на ден по реставрацията, крайният срок е края на февруари. За нас е привилегия и предизвикателство да подготвим експонатите за подобен по мащаб изложба", твърдят експертите по реставрация.

В ЦИФРИ

900 000 евро е бюджетът за българската изложба в сърцето на Париж

360 000 евро дава самият Лувър

110 000 евро е участието на френското посолство в София

130 000 евро се търсят от спонсори и меценати

1 милион лева държавна гаранция отпусна кабинетът за реализацията на изложбата

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

Трибалска принцеса и войн оживяват в Лувъра

Трибалска принцеса и знатен войн ще разказват своята история на света от Лувъра. Те оживяват в най-посещавания музей чрез бижутата, оръжията и вещите си, открити в гроб № 2 на Могиланската могила край Враца.

Парадният наколенник е част от изключителните находки в него. Там археолозите откриват скелета на младо момиче с ръст около 145-150 см. Главата му била украсена от разкошен венец от чисто злато. Той е с диаметър 24 см и тежи 205 г. Застрахователната му стойност, за да пътува към Париж, е 3 милиона евро Бижуто се допълвало от масивни златни обеци, изящно украсени в долната част с фигурки на сфинксове и растителни орнаменти. Намерени са и 47 златни апликации върху и около главата. Най-вероятно те са били прикрепени към булото, с което е била покрита главата на момичето. В лявата й ръка имало огледало. До нея били открити останките на воин, заедно с въоръжението му. част от него е изключителната сребърна кнемида (наколенник носен от ездача в битка за предпазване на долната част на крака) с много богата украса на места и позлатена, която сега се нуждае от "нова премяна" за Лувъра. До воина имало 88 върха за копие, меч и бронзов шлем. А също така четири сребърни фиали, сребърна каничка, ритонизирана амфора, 50 глинени фигурки и други находки. Любопитно е, че в гробницата са открити и медицински инструменти от чисто злато.
В гробницата са намерени колесница с два впрегнати в нея коня. Зад "древната лимузина" са били останките и на трети кон - допълнителен, за водача на колесницата.

В съседен гроб на Могиланската могила, частично ограбен в древността, били открити скелети на мъж и жена, до които имало златни и сребърни канички, невероятни златни бижута, предмети от глина, които също ще сияят в Париж.

 

Възстановяваме без документи наколенника

Няма да изправяме носа, прекалено голяма намеса е, казва гл. ас д-р Петя Пенкова

- Д-р Пенкова, възстановявате един от уникалните артефакти в българската изложба в Лувъра - парадния наколенник от Могиланската могила край Враца. Какви са предизвикателствата пред вас като експерт?

- На специалистите от Националния археологически музей се падна честта да реставрираме парадния наколенник. Работим от юни миналата година и трябва да завършим до края на месеца. Има много причини реставрацията му да е най-скъпата. Изделието е силно фрагментирано и чупливо. Някои фрагменти липсват, а някои от наличните са разместени. Предметът и повърхността му са силно деформирани. Златният лист не прилепва добре към среброто, а на места е напълно отлепен. По време на предишните обработки са ползвани четири различни вида лепила и полимери. Среброто и златният лист са покрити с неустойчив черен или червеникав слой. На места, този слой липсва.
Всичко това се прави на практика без финансиране. Но за нас е важно да дадем всичко по силите си, защото няма да имаме втора подобна възможност.

- Кога за първи път е реставриран наколенникът?

- Аз го разглобих до вида в който е направена първата реставрация. Това е станало през 1972 г., според различни сведения. Реставратор е бил известен експерт - Васил Василев. За съжаление не открихме абсолютно никаква документация за работата му. Реставраторът вече е сред починалите. Няма никакви документи и в неговия личен архив, който проверих.

Неговите колеги си спомнят, че артефактът е реставриран за излагането на първата тракийска изложба през 1974 г. Първо е била представена в България, след това е пътувала в Европа, включително и в Париж.

- Защо не е запазена документацията?

- Предполагам, защото всичко тогава се е правело под ръководството на Държавна сигурност и документите са някъде в техните архиви, ако са запазени.

- Какво е реставрирал все пак Васил Василев?

- При намирането на сребърния наколенник, той е бил доста смачкан. Направена е цялостна реставрация, но предполагам не са имали много време. Доста фрагменти бяха разместени в смолата. Оставяни са по-големи разстояния между частиците, което нарушава общата форма на съда. На много места позлатата няма връзка със среброто, трябваше да се укрепва. На практика цялата реставрация се прави наново и експонатът се преработва изцяло. Защото материалите са остарели физически.

- Как започва една реставрация - предполагам с множество изследвания на материали и структура?

- Да, на първо място направихме множество химически, рентгенови анализи. За всичко това помагат приятели, защото се прави на практика без финансиране. Много хора подкрепят усилията ни мълчаливо.
Първо направихме рентгенография, там се видя, че са разместени фрагментите. След това го подложихме на рентгено-флуоресцентен анализ за състава на сплавите. По-късно направихме лазерна спектроскопия, гледахме го със специален електронен сканиращ микроскоп. Всичко това, за да се оцени състоянието.

- Кой беше най-големия проблем за разрешаване около реставрацията?

- Най-големия проблем беше да се отстрани това, което е положено, както и наместването на отделните фрагменти.
Имаше проблем до каква степен да изправи носа на наколенника. Проф. Иван Маразов има цяла книга "Наколенника от Враца", така че се консултирах с него дали да се изправи или не. Тук проблемът е чисто на етична основа - дали можем да си позволим подобна твърде инвазивна намеса. Според неговото мнение, не трябва да се пипа - т.е. не трябва да се прекалява с намесата.

- Лично за вас каква емоция ви носи тази реставрация?

- Аз съм експерт по технология на производство в древността. За мен е изключително интересно и голяма чест да се работи след древния майстор, ти вървиш по неговите стъпки. Говорим за експонат от 4-5 век преди новата ера, представете си вълнението да се докосваш до подобен древен артефакт и на практика да съпреживяваш акта по изграждането на този съд.

 

Топ 5 на антиките с нов блясък

1. Хидрията от Мушовица могила, Дуванлий


Бронзът е силно минерализиран и чуплив. Корозиралият пласт е неравен. Многобройни участъци от дебели и твърди корозирали кори нарушават първоначалната повърхност на съда. Корозията прояжда основата, двете хоризонтални дръжки, вертикалната дръжки и шийката.

2. Лъвът от Жаба Могила, Стрелча


Повърхността е замърсена с отлагания от калцинирана глина. Те не са били изцяло почистени по време на предишни консервационно-реставрационни дейности. Декоративните полихромни фризове са с повърхностни замърсявания.

3. Глиненото протоме от Несебър


Теракотната фигура е в относително добро състояние. Но повърхността й е покрита с различни отлагания и кристализирани соли. Полихромното покритие е частично запазено, но на места прилепването му до глинената основа е слабо и има тенденция към отронване.

4. Пиксидата-мида на Севт III от Голямата косматка, Казанлък


Среброто е изключително крехко. Ръбовете по периферията са на места олющени, а по вдлъбнатините на корпуса има пукнатини. Липсва един от елементите на съединението между двете части на "мидата".

5. Лекититът от Несебър


Лекитът е в сравнително добро състояние. Повърхността е покрита с различни отлагания от кристализирани соли. Полихромията и черния фирнис са на места запазени , а на други прилепването до основата на съда е слабо и има тенденция към отронване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай