Петък,

Сандов обясни ще спрат ли помощите с въглища, какво ги заменя

От: Редакция -
735
Сандов обясни ще спрат ли помощите с въглища, какво ги заменя
A
A
A

Енергийните помощи не могат и няма да отпаднат, защото в страната има домакинства, които се нуждаят от тях.

Помощите за въглища обаче трябва да се трансформират, например като част от сметката за електричество или като възможност за закупуване на биомаса, която има ниски нива на емисии с фини прахови частици.

Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, съобщиха от екоминистерството.

Във връзка с негово изказване по време на петъчния парламентарен контрол преди седмица и повдигнатите по темата въпроси след това, министърът прави уточнението, че следва да се намери възможност да се подпомагат хората с друг вид отопление вместо с въглища.

"Ние първо трябва да дефинираме какво е енергийно бедно домакинство, а на следващия етап да спрем да даваме на хората въглища, като ги заменим с подпомагане за друг вид отопление", смята Сандов. И посочва, че третият етап в този процес изисква да се намери решение на проблема не само като се дофинансира домакинството.

"Ако досега добавяхме малко повече подпомагане всяка година, можехме още преди пет години да сме решили проблема, като сме направили дома на това домакинство енергийно по-ефективен, така че то да може да покрива с по-малко разходи своята сметка за отопление през зимата", казва още министърът.

Той подчертава, че са необходими промени в начина ни на живот, включително и в начина на отопление. "И даже не толкова заради очакваното негативно решение на Съда на Европейския съюз срещу страната ни за непостигнати норми за качество на въздуха, а защото е по-полезно за всички нас да живеем в надеждна и чиста околна среда, която ще ни направи по-здрави хора", посочва Сандов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com