Само 8 души от НИМХ поискаха да останат в БАН

Не са на ключови места, обяви Христомир Брънзов

Само 8 души от НИМХ поискаха да останат в БАН | StandartNews.com

Само 8 души от Националния институт по метеорология и хидрология към момента са пожелали да останат в новото звено на Българска академия на науките. Всички останали са подали декларации, че желаят да се прехвърлят, заедно с целия НИМХ към Министерство на образованието и науката, което ще стане от 1 януари. Това заяви пред "Стандарт" проф. Христомир Брънзов, бивш директор на института. Изявлението му бе в деня, когато МОН публикува проекта на новия правилник на института, който вече ще бъде под неговата шапка. В него, според щатната бройка, трябва да работят 724 души, колкото са били и в стария състав. Това са не само учени, а и хора, които се занимават с локалните станции, където се мери нивото на реките или замърсяването на въздуха. "Тъй като не искахме да се окажем изненадани колко от нашите хора ще напуснат и дали няма да се оголят ключови позиции, помолихме всеки, който желае да остане при нас, да подаде декларация. До обяд на 7 декември едва 8 души от досегашния институт не са го направили. Те не са на ключови места и по никакъв начин няма да попречат на работата ни", обясни Брънзов. Срокът за подаването на тези декларации изтича днес, но ако някой друг реши да се присъедини към НИМХ, той няма да бъде спрян.
Съгласно проекта за правилник имотите, които ползва институтът, няма да принадлежат на БАН, а ще бъдат така наречената държавна частна собственост. Това според Брънзов означава, че досегашните им колеги, които са избрали академията, няма да могат да ползват вече досегашните си кабинети. Една от идеите към момента бе новият институт на БАН да се помещава в сграда на НИМХ, където досега бе библиотеката.
Предложеният нов правилник предвижда също институтът, който минава към МОН, да стане второстепенен разпоредител с бюджетни средства като досега неговите пари на практика се разпределяха от академията. Той ще трябва не само да прави прогнози за замърсявания, температури и наводнения, но и ще оценява възможността предлагани нови източници за възобновяема енергия да заработят успешно. Ще поддържа и абонамента ни във всички международни бази данни, които са необходими за анализа на атмосферното налягане, температурите и водите. Ще има правото да обучава и докторанти, което досега принадлежеше на института към БАН. До две седмици след приемането на новия правилник ще трябва да бъдат утвърдени генерален директор и научен съвет, както и общо събрание на учените, които ще бъдат основните ръководни органи на организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай