Съмнително евтини ваканции често се оказват капани

Съмнително евтини ваканции често се оказват капани | StandartNews.com

31 ученици от София бяха зарязани в Испания без платени нощувки от турооператора "Гъливер травел". След реакцията на гневните родители парите бяха преведени. Децата обаче трябваше да изкарат една нощ в приют за бежанци при изключително лоши условия. "Стандарт" потърси за коментар на скандала Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българския туроператори и туристически агенти (АБТТА).

За да са сигурни във фирмата, която ползват, най-лесното е туристите да проверят дали компанията членува в Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Ако една фирма не може да плати членски внос 500 лв., значи не е достатъчно сериозна. В случая с "Гъливер Травел" мисля, че проблемът е благодарение на чиста немарливост, а не както се е случвало с други компании за далавера. Просто дамата от туроператора не си е свършила работата. Наши членове също са работили с испанския партньор "Перла тур". Той е изключително коректен партньор и прави компромиси при по-късна анулация или увеличаване на групата например. Но всеки, който работи с него знае, че няколко български фирми са го измамили с пари и единственото му твърдо условие е да се заплати предварително престоят. Ако не е така, той просто не настанява групата за своя сметка. Иначе от компанията "Гъливер Травел" като партньор са се оплаквали и членове на АБТТА и дори през февруари изплатихме до КЗК и КЗП писмо за случващото се. Нямахме обаче никакъв отговор.

Но когато един туристи види, че предлаганата почивка е на изключително ниски цени, трябва да му светне сигналната лампичка и да знае, че пътуването е на негов риск. Освен това трябва да се проверява и интернет сайтът на фирмата и дали има съответните лицензи, макар че в случая този показател е напълно наред. От друга страна фирмата работи с министерството на образованието и е одобрена за екскурзии и почивки на ученици, въпреки че това не е първият подобен проблем с нея. Задължително трябва да се следят и отзивите за туроператора в нета. Макар да е ясно, че понякога конкурентите или тролове пишат фалшиви оплаквания, все пак човек може да отсее истината. Това да се обаждаш предварително до хотела дали ти е платена резервацията не е много работещо. Защото понякога в хотела имат информация само за приемащия туроператор, а не за изпращащия и не дават винаги вярна информация. Затова и ние всяка година даваме стикери за офисите на нашите членове в АБТТА, които да гарантират на туристите за качеството на фирмата и услугите й. И наистина през последните 5 г. нямаме подобни фалити, които да са съпроводени с напрежение и проблеми. Естествено е в трудно моменти на криза ,че някои наши членове са затворили, но това може да се случи на всеки. Те обаче не са били некоректни към партньори или клиенти. 100% гаранция никой естествено не може да даде, но все пак това е едно отсяване на компаниите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай