Съдбата на кабинета ясна след евровота

Съдбата на кабинета ясна след евровота | StandartNews.com

Интервю с Румен Йончев, председател на Земеделския народен съюз /ЗНС/ и независим депутат

- Г-н Йончев, къде ще седнете в сряда в пленарна зала? При колегите си от "Коалиция за България" от ляво или при независимите депутати?

- В сряда ще подам заявлението за напускане на парламентарната група на "Коалиция за България" и ще седна на местата, отредени за независими депутати. По-важното е не къде ще седна, а какво ще правя аз и всеки народен представител през следващите месеци.

- Депутати от БСП са гневни за напускането ви на групата. Говорихте ли със соцлидера Станишев, как приема той вашето решение?

- Уведомих ръководството на БСП и на парламентарната група за решението на ЗНС и не виждам драма. За никого не е тайна, че ние ще се явим на предстоящите европейски избори в коалиция с "България без цензура" и в този смисъл решението не е изненадващо. Не мисля, че има народни представители, които да не са наясно, че ЗНС беше единствената политическа сила, която даде допълнителна подкрепа на "Коалиция за България" извън традиционния партиен вот, който те получават. Благодарение на подкрепата ни днес не ни управлява ГЕРБ. Гневни могат да бъдат само онези, които биха искали ГЕРБ да е на власт.

- А с избирателите си от Монтана?

- Монтана се оказа един от нелесните райони за правене на политика, както по време на кампанията, така и сега. Самата БСП има доста проблеми за решаване там, но аз поддържам контакт с моите избиратели и с хората, които застанаха зад мен, за да победим Фидосова и да реализираме втория мандат в този избирателен район. Аз искрено им благодаря и няма да престана да работя с тях.

- Подготвяте законопроект за операция "Чисти ръце". Сам ли ще го внесете или ще търсите подписи и от други депутати?

- Ще потърся подписа на всеки депутат в 42-рото Народно събрание. Мисля, че отношението по този законопроект, независимо дали го наричаме операция "Чисти ръце" или с някакво по-тривиално име, ще постави ясна разделителна линия в политиката. Ще се делим не на леви и десни, на националисти и на какви ли не, а на политици, които са готови да извадят ръцете си върху масата, да покажат всичко за себе си пред обществото и на такива, които ще продължат да ни бутат в блатото на своята "идеология". Идеи трябва да има и те са водещото в политиката, но с тях трябва да боравят чисти ръце.

- Ще правите ли нова група в парламента?

- Правенето на парламентарна група не може да бъде самоцел. В една група могат да работят народни представители с общи цели и програма и само тогава тя би имала смисъл, другото е технология. Надявам се да не съм сам в моите намерения да създадем политически център още в този парламент и ще търся съмишленици и сред останалите народни представители.

- Ще продължите ли да подкрепяте правителството както досега?

- Моята цел е поне частична нормализация на парламента за оставащото време от неговото съществуване и връщане на дневния ред към проблемите на хората. Не може Народното събрание да се превръща в средище за националистически и налудничави прояви, за сеене на омраза и крайно противопоставяне, докато в същото време хората очакват съвсем различни неща. Това доказва крещящата липса на център, на отговорна политика и това ще се опитвам да прокарвам в Народното събрание. Колкото до съдбата на кабинета, тя ще бъде решена в голяма степен от резултатите на предстоящите евроизбори. Нашата коалиция ще иска да получи доверието на народа и тогава ще имаме и мандат да решим този въпрос.

- Как ще изглежда бъдещата коалиция с "България без цензура" и ВМРО като форма на управление?

- Това ще е коалиция, основана на принципите на равнопоставеността и уважението към нашите политически идеи и традиции. Има достатъчно идейни и програмни елементи, които ни обединяват и те ще са основата на здрава организация на кампанията, където всяка една от трите партии ще изяви своите предимства. Нашата сила е във взаимното допълване и сериозното национално покритие.

- Кога ще станат ясни местата за всеки от коалиционните партньори в евролистата?

- Ние не гледаме на евролистата като поле за разпределение на влияние, при нас няма да видите проценти, тайни договорки и пазарлъци. Нашата евролиста ще отразява коалицията и трите партии, като в същото време ще предложи достойни и компетентни кандидати за Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай