Събраха списък със 100 "димящи" заведения

Събраха списък със 100 "димящи" заведения | StandartNews.com

София. Списък със 100 заведения, в които се нарушава забраната за тютюнопушене на обществени места, е събран само за 10 дни на сайта на сдружение "Зелени инициативи", съобщиха от там. Информацията е подавана от поддръжници на каузата за заведения без тютюнев дим по интернет и в социалните мрежи. "Бързината, с която събрахме сигнали от цялата страна, показва, че хората нямат желание законът да бъде променян, а да бъде спазван", казват от сдружението. 

"Зелени инициативи" са подали сигнал в Министерството на здравеопазването и се надяват сега действащият закон да не се нарушава и отговорните институции да следят за спазването му. "Вярваме, че това е превантивна мярка, която ще запази здравето на българите и ще ги защити от излагане на риска от тютюнев дим", обосновават те каузата за запазване на забраната.

Ако институциите не санкционират нарушителите и не ги принудят даспазват забраната, списъкът може да послужи за определяне на потребителското поведение - желаещите да пушат ще се ориентират към тях, а държащите да се спазва забраната могат да избягват да посещават заведенията от списъка. Така пазарното поведение може да покаже дали наистина забраната и съответно нейнатаа евентуална отмяна, има икономически ефект върху бизнеса. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай