Румен Овчаров: Токът без съмнение ще поскъпва

Румен Овчаров: Токът без съмнение ще поскъпва | StandartNews.com

София. Цената на тока със сигурно ще поскъпва. В това е убеден бившият енергиен министър в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров.

„Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Тъй като непрекъснато се говори, че либерализацията ще спаси въпроса, аз имам мнение, че либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект", коментира пред Нова телевизия Овчаров.

На въпрос защо сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев прогнозира ново понижаване на цената на тока, Румен Овчаров, че много ще се радва да го види и допълни, че говори обективно и че не иска да бъде лош пророк.

Той отправи критики към правителството на ГЕРБ, че е допуснало присъединяването на голямо количество мощности от възобновяеми енергийни източници.

„Особено през 2012 г., когато ГЕРБ твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности и че от „Белене" няма нужда вместо да пуснем първия блок в „Белене", тази година те въведоха 1300-1400 мегавата възобновяеми енергийни източници, главно 1000 мегавата от тях - фотоволтаици. Между другото, по плана на същото правителство до 2020 г. трябва да имаме 300 мегавата, а ние вече имаме 1000. Това е причината, която доведе до рязкото покачване на цената на електроенергията", обясни бившият министър.

По негови думи цената на тези високи фотоволтаици продължава да се плаща и в момента, а дефицитът, натрупан миналата година, продължава да се трупа и в момента.

„Може да има атомна енергия без възобновяеми източници, но няма как да има възобновяеми източници без атомна енергия. Фотоволтаиците се използват около 1300-1400 часа в годината, вятърните - около 2000 часа в годината, а годината има 8760 часа. Останалото време нали разбирате, че някой друг трябва да остане да работи", поясни Овчаров.

Относно обвиненията срещу Румен Овчаров, че е подписал особения залог по ТЕЦ „Марица" 1, заради който централата прави скъп ток, а сметките на хората се явяват залог за години напред, бившият енергиен министър беше категоричен, че всичко това е било измислено и е било етап от поредицата атаки срещу него.

Във връзка с проведената акция заради АЕЦ „Белене" Румен Овчаров заяви, че я оценява противоречиво.

„От една страна съм доволен. Дано органите на реда наистина погледнат какво се случи с проекта „Белене", защото от 2009-а до 2012-а се харчеха едни пари по този проект, а в същото време той се разрушаваше. Това е най-голямото престъпление за последните 20 години в България. Не става дума за източване на пари, това е най-големият и най-икономически ефективният проект, който позволихме да бъде омаскарен".

Овчаров коментира и протестите срещу правителството, които според него са се изчерпали духовно.

„Не ме дразни нито липсата на отговор, нито самият въпрос кой назначи Делян Пеевски. Опитът да се направи този въпрос в екзистенциален за българското общество в този момент показва, че протестът се изчерпва духовно и идейно, след като Бойко Борисов и реформаторското мнозинство направиха всичко възможно, за да го изчерпат физически", коментира Румен Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай