Реставрират стенопис от ХIV век в Бачковския манастир

Очаква се окончателната реставрация да завърши най-рано догодина

Реставрират стенопис от ХIV век в Бачковския манастир | StandartNews.com

В Църквата „Свети Архангели” в Бачковския манастир реставрират живописен стенопис от XIV век.

"Там откриха по-стар живописен слой от XIV век, a отгоре има и от XIX век. Сега се проучва XIV век, ако е по-ценен и по-добре запазен, той ще бъде разкрит за посетителите", съобщи секретарят на Бачковския манастир Теодор Пеев пред БГНЕС.

Реставрацията може да бъде окончателно завършена най-рано догодина, каза още Пеев.

"Процесът по реставрацията започна преди около 2 години. Завършени са стенописите в притвора с екип, ръководен от проф. Григор Григоров. Скоро привърши реставрацията и на централната църква. Там има стенописи от 1850 година от одринския зограф Моско Велев, които са с много високо качество", отбеляза секретарят.

Проектът се извършва със средства от частен спонсор.

Бачковският манастир се намира на 10 км от Асеновград. Построен е от двамата братя грузинци Григорий и Абасий Бакуриани през 1083 година по времето на византийския император Алексий I Комнин. Двамата братя са били висши административни служители при него.

"Той е подарил земите около Бачковския манастир, около Пловдив, част от родопските села на Григорий Бакуриани заради военните му заслуги към империята. В устава написва: за упокой на моята грешна душа и на моя брат Абасий“, който вече е починал по време на основаването, но завещава значителни суми и земи за осъществяването му”, разказва още Теодор Пеев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай