Разкрития за офшорките. Говори Пламен Данаилов, ИТН

Институциите у нас няма начин да не са знаели, категоричен е финансистът

Разкрития за офшорките. Говори Пламен Данаилов, ИТН | StandartNews.com

„Ако за нашите институции е изненада, че двама българи и то политици са попаднали в Досиетата „Пандора“, значи не работят.“. Това заяви топ финансистът от ИТН Пламен Данаилов пред бТВ.

Повод бе новото мащабно журналистическо разследване, в което участват 600 разследващи репортери от десетки медии от много страни. Те проучват изтичането на около близо 12 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

„Когато някой отива да си направи офшорна компания и сметка, той декларира всичко за себе и предоставя цялата информация, която се изисква в банката, която открива сметката, тъй като една офшорна компания трябва да има сметка. Съгласно тези споразумения в края на всяка година по автоматичния обмен на информации банките изпращат в случая в България до Национална агенция за приходите информация по наличностите по тези офшорни сметки“, обясни Данаилов.

Той поясни, че може да има изключения, които заобикалят това правило: „Може да си български гражданин, но да си резидент на Монако, Дубай или друга сходна дестинация, автоматичния обмен изпраща информация до службата, където ти си резидент.“

Според него шансът институциите в България да не знаят, че нещо се е случило, е почти невъзможен.

„ДАНС, НАП, прокуратура, КПКОНПИ могат да поискат информация от всяка държава от 2017 г. и ако тя откаже, ще влезе в черния списък“, поясни финансистът.

За Пламен Данаилов е важно да се разбере дали средствата на хората, попаднали в Досиетата „Пандора“ са придобити по законен път.

„Слагането на парите в офшорна фирма понякога се прави да ги предпазиш по един или по друг начин от зложелатели. Това е в най-чистият вариант, за да се скрие, че стоиш зад тези пари, за да не те рекетират. Другото е, за да избегнеш данъчни плащания или незаконни придобити доходи. От офшорка в офшорка е много трудно да е проследи, тези преводи обикновено са свързани с прикриване на определени сделки или определени влияния и тук е основният проблем“, каза още Данаилов и добави, че парите от офшорки се връщат у нас под формата на чуждестранни инвестиции.

Финансистът засегна и темата за инфлация, като заяви, че парите по Плана за възстановяване ще дойдат и те ще са един от начините да се преборим с инфлацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай