Психиатър скочи! Спрете безумието със смяната на часа

Поредната остра критика срещу чутовната глупост

Психиатър скочи! Спрете безумието със смяната на часа | StandartNews.com

Поредна остра критика се изсипа върху една от най-големите глупости, правени в нашето съвремие - местенето на стрелките по два пъти в годината.

До 1 април 1979 година България е била само на зимното часово време. След това се въвежда лятното, а аргументите са основно икономически. Един от тях е, че ще се спестява повече от осветлението. 

Тези аргументи обаче се поставят под съмнение и до ден-днешен, а според повечето експерти в областта на психологията и психичното здраве, дискомфортът за организма ни заради часовата промяна не е за подценяване. Същото мнение сподели преди време и проф. Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрична асоциация.

"Това е изключително голям стрес за психиката ни. Макар че е спорно кое е нормалното часово време - зимното или лятното, то трябва да бъде само едно. Това време, към което организма ни се е нагодил. Всички тези смени на часа, каквито и икономически ползи да имат, ми напомнят за периода по времето на социализма, когато два часа имаше ток и още два часа нямаше.

Уж спестяваш, но за времето в което имаш ток натоварваш сериозно системата, а когато няма ток - страдаш. Нещо подобно се получава и с нашия организъм", коментира проф. Кожухаров.

Тази есен ще преместим стрелките на часовниците с един час назад на 29 октомври. Това трябва да стане в 04.00 часа след полунощ. Всъщност това е общоприетото астрономическо време, докато лятното е извънредно.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай