Първи случай на африканска чума в Пазарджишко

Става дума за трупни части от диво прасе

Първи случай на африканска чума в Пазарджишко | StandartNews.com

Става дума за трупни части от диво прасе, открити в местността Арнаутска поляна на територията на община Велинград. Това съобщи заместник областният управител Йордан Кожухаров след извънредно заседание на епизоотичната комисия. Той апелира жителите на Велинград, които отглеждат домашни прасета, в най-кратък срок да ги умъртвят и да усвоят месото.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев уточни, че останките са намерени на 13 август и получените вече резултати от изследването им са показали наличие на болестта. Той допълни, че със заповед на изпълнителния директор на БАБХ се определя инфектирана зона с площ от 200 кв.км от констатирания случай.

Директорът на РДГ-Пазарджик инж. Ангел Кузманов съобщи, че ще издаде заповед за ограничаване на достъпа до горските територии. Съгласно мерките за недопускане разпространението на болестта ще бъде преустановен дърводобивът, ще се забранят достъпът на туристи и събирането на гъби и билки. За срок от два месеца в инфектираната зона ще влизат единствено оторизирани органи след задължителна дезинфекция на автомобилите и служителите. Кузманов призова хората да бъдат отговорни и да не нарушават мерките за безопасност. Той увери, че РДГ ще направи всичко необходимо след спирането на дърводобива да се подсигурят дърва за огрев на населението от други райони.

В Пазарджишка област са изградени 10 контролно-пропускателни пункта. Проверяват се всички товари за наличие на документи за произход. Има и съставени актове за нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай