Първа версия за дерайлиралия влак у нас

Комуникацията се извършва с телеграми

Първа версия за дерайлиралия влак у нас | StandartNews.com

Първа версия за дерайлиралия влак на Централна гара. „При извършването на ремонти е възможно да се е получило обръщане на стрелката под подвижния състав“, коментира за бТВ инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване и ръководител на Националния борд за разследване на произшествия в железопътния транспорт.

На 26 декември бързият влак от Бургас за София дерайлира на Централна гара, удряйки стълб и прекъсвайки контактната мрежа. Инцидентът е станал, докато влакът е преминавал през стрелка.

„При подготовката на маршрута всички стрелки са заключени. Стрелката механически не е била заключена. Вероятно е станало някакво прехвърляне“, уточни той.

„В момента гарата е на ръчно управление. С двете съседни гари – Захарна фабрика, Север и Подуяне, комуникацията се извършва с телеграми“, допълни инж. Скробански.

Новите локомотиви и новите системи на тях ще минимизират рисковете и ще ограничат човешкия фактор, подчерта той.

Инж. Бойчо Скробански коментира и трагедия в Сърбия, при която цистерна с амоняк се обърна край Пирот. Двама загинаха, над 50 са обгазени и ранени.

 „Тяхната инфраструктура е много близка до нашата. В участъка, в който е станало произшествието, предстои да се извърши подновяване и модернизиране. При нас участъкът до Драгоман ще бъде изцяло подновен, а при тях – от Ниш до Цариборд“, посочи Скробански.

Според него е възможно предоверяването в инфраструктурата да е изневерило.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай