Проверяват съда върнал Иванчева и Петрова в ареста

Проверката ще приключи на 5 декември, като най-късно 5 дни след това трябва да бъде представен доклад за резултатите...

Проверяват съда върнал Иванчева и Петрова в ареста | StandartNews.com

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е наредил на специална комисия да провери Апелативния специализиран наказателен съд по повод на публикации в медиите, свързани с разглеждането на исканията за промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, съобщиха от ВКС.

На 16 ноември първоинстанционният спецсъд разпореди домашен арест за обвинената в корупция кметица на Район „Младост” и нейната заместничка, но часове по-късно апелативните магистрати промениха още един път мярката – на постоянен арест. По-късно АСНС забрани на двете да напускат България... макар да са под стража и това така или иначе да е невъзможно.

При проверката трябва да бъдат установени: броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица; администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС; регистрирането и образуването на делата; изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави; сроковете за произнасяне.

В заповедта е посочено, че извършването на проверката се възлага на комисия в състав: председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение.

Проверката ще приключи на 5 декември, като най-късно 5 дни след това трябва да бъде представен доклад за резултатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай