Прогноза: След 60 г. сме 4,8 милиона

Подобна мрачна прогноза се чертае към 2080 година

Прогноза: След 60 г. сме 4,8 милиона | StandartNews.com

Според прогнозите през 2080 година България ще има население от едва 4,8 милиона души. Това са почти половината от близо 9-те милиона, населявали страната през 1990 година.

Така "Ди Велт" описва прогнозите за бъдещето на България в статията, озаглавена "Последният да загаси лампата". Изданието се позовава на прогнозите на ООН, според които населението на шест държави в ЕС - трите балтийски републики (Литва, Латвия, Естония), Румъния, България и Хърватия, ще се срине наполовина до 2080 година в сравнение с 1990 година.

Шестте държави са заплашени от изчезване, пишат от "Ди Велт" и допълват, че те са изгубили 20% от населението си от промените насам.

Няколко са проблемите на източноевропейските държави, които водят до липсата на демографски прираст. Едната, разбира се, е бедността, която мотивира големи групи от населението да търсят реализация в по-богати страни. Другата - липсата на имиграция.

"Ди Велт" отбелязва, че от една страна, държави като България и Румъния, заради ниския си стандарт, не са толкова привлекателни за мигрантите, колкото други европейски държави. От друга страна, обществата в Източна Европа не искат мигранти.

Никоя държава не е загубила толкова граждани, колкото Румъния. По данни на Евростат 600 хиляди румънци на възраст до 19 години живеят извън страната. През 1990 година населението на Румъния е било 23,5 милиона, а сега е малко над 19 милиона. Спадът е с около 20%, колкото е и в България.

България, Латвия и Румъния продължават да са държавите с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, което допълнително допринася за стопяването на населението.

По данни от 2018 година българите живеят средно 75 години, латвийците 75,1, а румънците 75,3. Средната продължителност на живота в Европейския съюз е 81 години. Испания и Италия са водещи по този показател - съответно 83,5 и 83,4 години.

Коронавирусът създава временна и по-скоро илюзорна представа, че много от живеещите в чужбина се прибират обратно. Това вероятно ще продължи само докато ситуацията се нормализира, прогнозират от "Ди Велт".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай