Проф. Витанов съсипа кабинета! Изумителни думи

Какво ирония използва матеиматикът

Проф. Витанов съсипа кабинета! Изумителни думи | StandartNews.com

"Времето си върви и празниците наближават. И понеже по Кукленото шоу много актуално стана нарязването на паметника на съветската армия (интересно после как ще го реставрират, дето са обещали при положение, че го нарязаха така), то нека да видим какво е казал Маркс за историята и да покоментираме върху думите му с примери" - с тези думи математикът проф. Николай Витанов започна своя ежедневен коментар по актуалните теми у нас и по света.

"И така

Карл Маркс (ден 13)

… Хората правят своя собствена история, но не я правят както им харесва; те не я правят при самоизбрани обстоятелства, а при вече съществуващи обстоятелства, дадени и предадени от миналото. Традицията на всички мъртви поколения тежи като кошмар в мозъците на живите..…

Традицията на дядовците и бабите тежи като кошмар в мозъците на внученцата, които бързат да си скъсат опашката и да разрушат това, което дядовците им са построили. Виждате, че Маркс е прав.

Кой е кмет на София? А какъв е бил дядо му? Традицията на мъртвите поколения тежи като кошмар в мозъците на живите.

Що пара от туризъм можеше да се изкара от мавзолея на Димитров, чинията на Бузлуджа и тоя паметник. Но днешния ни “елит” няма капиталистически нюх.

Но какво да чакаш от тях народе? Те си мислят, че могат да правят история при самоизбрани обстоятелства. Грешка, казва Маркс.

И гледайте ги каква “история” правят. Защото това ще ви тежи като кошмар в мозъците. Въпросът е да вървиш по правилния път при съществуващите кошмарни обстоятелства. А те не могат. Не могат, защото са наведени и се движат натам, накъдето ги насочват шутовете отвън.

Шут отвън – праща БТР-и за Украйна. Шут отвън – почва да плаща и лихвите по заемите на Украйна. Шут отвън – и почва да руши паметници. Шут отвън – и свалят гащите. Шут отвън – и на “пилона” почва да се вее ЛГБТ знамето.

“Елит” без собствена история. Всичко – следствие на шутове отвън. Как да ги уважавам тия, ми кажете. Че те са лесно предсказуеми. Ето – шут отвън и ще променят конституцията, за да ни докарват бездарници с чуждо гражданство, клели се във вярност на чужди държави. Който още по-лесно ще бъдат управлявани с шутове отвън.

Съвременните политици, обременени от кошмарите на миналото, не знаят как да дестабилизират този атрактор. А като научат – няма да им стиска да го направят. Просто е – сложна нелинейна система винаги може да бъде дестабилизирана.

Това е положението, такива са обстоятелствата, при които трябва дас е прави историята. И летят херувемчета и серафимчета и каканижат за мир. А в същото време и двете страни са на системи, които поддържат войната.

И малко за коронавируса.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 610 дни. 20 месеца са 609 дни. 21 месеца са 640 дни. Броячите въртят. Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.

Знете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно, спазвате елементарните предпазни мерки и гледате да не се получи вторичен пик до идващите празници. И да се получи, няма да е голям, понеже се справяте добре и празниците се очакват да са спокойни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай