Проф. Витанов: Караме вторичен пик на вируса

Същата ситуация се получи в Сингапур.

Проф. Витанов: Караме вторичен пик на вируса | StandartNews.com

„Докато спазвахме мерките почти бяхме излезли от кризата с коронавируса. Сега обаче изтървахме ситуацията и заради това се появи вторичният пик“. Това заяви проф. Николай Витанов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Намираме се във вторичния пик от първата вълна на короновируса. Предполага се, че втората вълна от COVID-19 ще е наесен. Първия пик минахме покрай Великден. Същата ситуация се получи в Сингапур. Те отпуснаха мерките и ситуацията се влоши“, допълни професорът.

Във връзка с това, че организацията End Coronavirus поставя страната сред тези, които не могат да овладеят ситуацията с коронавируса редом със САЩ и Великобритания, Витанов, заяви, че България не е в тази зона.

„Моята цел не е да определям къде сме. Целта на моите изчисления е да определям как се развива епидемията в България. Проф. Кунчев и Кантарджиев добре се справят. Броят на случаите ще започне да намалява.

Вървяхме нагоре, стигнахме до 90-100, сега се връщаме на около 50. Когато бе първичният пик, тестовете бяха 500-600, сега са към 2 000. Колкото повече се тества, толкова повече заразени се откриват“, посочи Витанов.

„Епидемията при нас се развива на клъстери. В България засега клъстерите се хващат“, каза още професорът. В отговор на въпроса да очакваме ли през лятото някакъв взрив, тъй като ще дойдат чужденци, той посочи, че "човек трябва да се надява на най-доброто и да очаква най-лошото".

„Трябва да подготвим здравната система, очаквайки най-лошото, трябва да се подготви ситуацията на морето. Бургас и Варна са способни да се справят с подобни случаи, каза Витанов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай