Проблем с уличните кучета. Как ще бъде решен

Какво е изказването на основател на сдружение

Проблем с уличните кучета. Как ще бъде решен | StandartNews.com

Ще бъде ли решен проблемът с бездомните кучета  и как ще стане това. Граждани принудиха две общини в България да работят съвместно за решаването на този проблем. 

"Повече от година ни отне с Тюркян да принудим Община Кирково да сключи договор със съседна община - Крумовград - за ползване на лицензиран автомобил, с който да транспортира кучетата на общината до ветеринарна амбулатория в Кърджали за кастрации и връщане на животните по места". Това написа в социалните мрежи Радмила Ковачева от Сдружение "Право на живот по закон".

Пред БНР тя посочи, че от 3 години имат писмена комуникация с община Кирково, която обаче е имитирала изпълнение на програма:

"Тя отчиташе брой кастрирани кучета, но когато й се подадеше сигнал, например за агресивно куче, Общината не реагираше. Това в прав текст показва, че Общината просто на хартия изпълнява някаква програма. Започнахме да сигнализираме регулярно контролния орган по изпълнение на програмата на тази община и на всички родопски общини в този регион - Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. Другата областна дирекция е Смолян". 

Според думите й институцията показва откровено нежелание да изпълнява контролните си функции. 

"Сядат чиновниците в Общината, написват едни протоколи и документи, като по този начин осчетоводяват едно изпълнение на програмата", изказа мнението си Ковачева. Според нея малките общини имат възможност да злоупотребяват. "Няма сила, която да спре това, поне на този етап", смята тя. Ковачева е подала сигнал до прокуратурата по отношение на скандален случай с кастрация на кучета в Джебел и по думите й неправомерно изразходени публични средства. Тя обаче е получила отказ от там. 

"В момента ситуацията в Чепеларе е спокойна. Добре комуникираме вече с Общината", посочи от своя страна Лилия Куцовска от родопския град в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Тя отбеляза, че това се е случило след многобройни разговори заради наличието на много бездомни кучета. По думите й общините трябва да си поемат ангажиментите. Куцовска посъветва хората, които подават сигнали до Общината, но те остават без резултат, да продължат да сигнализират на по-високо ниво. 

Златин Младенски от организацията "Мечо и приятели" подчерта отказа на голяма част от институциите да си свършат работата. 

"Това, което се случва на дневна база в България е, че се упражнява насилие върху животни. В някои от тези случаи това насилие е предизвикано от животни, живеещи на улицата, и неовладяването на популацията на безстопанствените кучета. В много голяма част от случаите обаче стои конкретно просто изпитване на удоволствие от страна на хора. Почти винаги неоправданото насилие над животни води и до насилие над хора рано или късно".

Младенски покани на събитие в кучешкия парк в София, което ще се проведе днес. Ще бъдат събрани животни, претърпели насилие през годините. Ще бъдат показани и фрапиращи снимки "преди и след". Ще се обърне внимание също на темите за кастрацията, чипирането на животните и възможността за осиновяване от общинските приюти в София, разказа Младенски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай