Потопи в страната, идва заледяване /ОБЗОР/

Дъждовете ще спрат в сряда, температурите падат

Потопи в страната, идва заледяване /ОБЗОР/ | StandartNews.com

След като от Коледа насам зимата ни галеше с почти пролетни температури, сега нещата се променят. Два дни поройни дъждове и потопи мъчат страната, а предстои рязко застудаване и типичмна зимна обстановка.

Няма опасност от преливане на реки и язовири в София

В няколко столични квартала има сигнали за наводнени къщи. Екипите на пожарната продължават работа по отстраняването на паднали клони.

Сериозно беше положението преди обед в района на село Калотина, където жена беше евакуирана.

Министърът на вътрешните работи призова водачите да бъдат внимателни заради очакваното застудяване в следващите дни.

Един от кварталите на село Калотина също е откъснат от придошлите води на реката. Жена беше евакуирана в района, а властите наблюдават водоем, който е потенциално опасен.

От МВР още снощи предупредиха, че валежите ще продължат, а след това се очаква и сериозно застудяване. Вътрешният министър Христо Терзийски:

"Прогнозата е, че валежите ще продължат до сряда-четвъртък, а след това се очаква рязко падане на температурите, при което ще имаме още по-тежка пътна обстановка".

Екипите на пожарната остават в готовност да реагират, ако обстановката се усложни.

Във връзка с обилните валежи и обявения „жълт код“ по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община, съобщават от общината.

Няма опасност от преливане на реките и язовирите на територията на Столичната община. Започнало е контролирано изпускане на язовирите "Суходол 2", "Иваняне" и "Мрамор".

Всички реки на територията на София са с повишени нива, каза кметът Йорданка Фандъкова, която е на място и помага с организация на екипите:

"Има залети земеделски земи, има залети дворове на къщи в район Нови Искър, Мировяне, Требич, Желява. Издигат се изкуствени диги. Първата ни задача е да се намалят нивата на реките. Заедно с "Напоителни системи" направихме прорез на река Блато, така че към момента започва леко да спада нивото".

До момента в София са подадени над 20 сигнала са отводняване на приземни помещения на къщи и 6 сигнала за паднали дървета.

Наводненията са настъпили след преливане на река Блато, която е част от водосборния басейн на река Искър. Няма данни за пострадали хора. На територията на Софийска област се отработват седем сигнала за паднали дървета и 8 случая на наводнени къщи, основно около село Калотина.

Евакуирани са хора от една къща в Нови Искър.

Над 200 сигнала са подадени до момента в пожарната и Столичната община за наводнени къщи, паднали дървета и други щети вследствие на силния вятър и дъжда в Западна България. На места река Искър е излязла от коритото си.

В столичния квартал Курило има екипи на полицията, които отклоняват автомобилите да не преминават заради придошлите води.

Във Варна 

голямо дърво падна на входа на ЧМорската градина.. Авариен екип работи по отстраняването му

Дърво е паднало и в крайната дясна лента на автомагистрала "Хемус" в посока село Приселци, област Варна. При инцидентите няма пострадали хора.

На седем сигнала за паднали дървета и клони 

са реагирали екипите на службата “Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин само за денонощие. Причината е натежалият мокър сняг.

Информация за проблеми службите продължиха да получават и тази сутрин. Има паднали дървета на пешеходни зони и детска площадка:

"Сутринта като видях, че са се обърнали на площадката с корените - в комплекс "Вида", на детската площадка. Ей така - направо с корените", разказа жителка на града.

Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение, съобщава БНР..

Също така, частично бедствено положение беше обявенот в Пернишко, съобщи кметът Станислав Владимиров пред БНТ.

Това  важи за Батановци, Ярджиловци и Черна гора.

Улици в трите населени места са превърнати в реки заради проливните дъждове и последвали наводнения.

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на Батановци, съобщи кметът на населеното място Радослав Петров. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея, е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът.

Изгражда се дига на река Мещичка между пернишките села Зидарци и Ярджиловци, съобщи кметът на с. Ярджиловци Росица Лазарова. По думите й значително е повишено нивото на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала.

Близо 2 млн. куб. м делят от максималния обем язовир Студена,

който само допреди година беше пред пресъхване.

Училището в Трън пък е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява.

Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай