Посолства мътят партийните води

Посолства мътят партийните води | StandartNews.com

Ако Местан тръгне да прави нова формация,
значи го е планирал отдавна

Страхил Делийски,
политически антрополог

Засега разполагаме основно със спекулации за драмата в ДПС. Отнякъде се получават някакви непотвърдени информации, все още се стеле мъгла. Получи се доста шпионска история навръх Коледа. Отвъд конкретния скандал има две неща, които са симптоматични за целия политически процес у нас и не са характерни само за ДПС.
И този случай показва, че у нас много процеси се завихрят по индивидуалната воля на един човек, а не по определени институционални механизми и практики. В случая Ахмед Доган се обажда и веднага се прави преврат в партията. Къде е вътрешнопартийната логика? Тази аномалия не е патент на ДПС. Ако се замислим, ще видим колко много неща в държавата зависят от неформалното лично решение на един човек, отвъд всякакви институционални правила. Има неща, които се случват с един телефон от премиера Борисов. Това е много характерно за родния политически процес. От една страна, е добре, че разправията стана в ДПС, за да го изговорим. От друга, не е добре, че се случи именно на тях, тъй като отново

ДПС ще бъде използвано като смокинов лист

за да се скрият зад него подобен тип практики при останалите политически играчи. Публичната ни среда е толкова деформирана, че ние се превръщаме в едни своебразни психолози и сме принудени да разгадаваме личните мотиви на г-н Доган да действа по определен начин.

Другото характерно, не само за ДПС, но и за целия ни политически елит, са обвързаностите с чужди посолства. Станалото с Лютви Местан не е единичен случай. Огромната част от политическите партии и техните представители, дори повечето хора на държавна служба са много по-зависими от посолства, отколкото от своя суверен. Замесването в случая на турското посолство е симптом за общото заболяване. Обикновено не става дума за обвързаност по линия на принадлежността ни към международни организации като НАТО и ЕС. Става въпрос за ролята на чуждите посолства в българската политика.
В този смисъл трудно може да се говори за автентична воля на българския политически елит. Опасявам се, че тези недъзи ще се прехвърлят изцяло на ДПС и отново ние като обществото ще заметем проблемите и ще ги припишем на движението.
Ако не си вземем урок, същите процеси ще инфектират и в останалите партии.
Ако след изключването си от партията Местан задвижи бързо някакви процеси на партийно строителство, това ще означава, че

конфликтът му с Доган е тлеел
дълго време

и той е бил подготвен. Партия не се прави за два дни. Видно е, че Местан има помощ отвън, но без сериозна организация и финансиране едва ли ще успее.
При евентуалното обявяване на нова формация ще бъде интересно как ДПС ще функционира в още по-конкурентна среда. Сега е моментът останалата част от политическия елит да поеме своята отговорност. Мисля, че останалите партии до известна степен ги е страх да не би ДПС да изчезне. Ако го няма движението, те остават без дежурния виновник за всичко.
За никого не е тайна, че на нашата територия определени геополитически интереси търсят своята реализация. Случващото се освен друго е и знак за липсата на общонационална позиция по кризите, които се разгръщат около България. Няма такава позиция, никой не говори за нея, а президентът Плевнелиев излиза със собствено становище, както и различните партии според собствените си виждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай