Последно - сметките за парно са точни

Клиентите не проявявали интерес към точно отчитане на фактурите

Последно - сметките за парно са точни | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие доклада от извънредната проверка на "Топлофикация София" ЕАД във връзка със сигнали на клиенти на дружеството за високи сметки за топлинна енергия за ноември 2020 г., съобщиха от регулатора.

КЕВР изиска от "Топлофикация София", да разгледа и анализира данните за произведената, отчетената в абонатните станции и фактурираната топлинна енергия за ноември 2019 г. и за ноември 2020 г.

Установено било следното:

  1. Повишени количества общо произведена, отпусната, разпределена и фактурирана топлинна енергия за ноември 2020 г., в сравнение със същия месец на 2019 г. ;
  2. Прилагана от дружеството цена на топлинната енергия за ноември 2020 г., съгласно утвърдената с Решение № Ц-28 от 1 юли 2020 г. на КЕВР, в размер на 82,09 лв./MWh без ДДС;
  3. по-ниска с 4,3 С° средномесечна температура в сравнение с ноември 2019 г. (по данни на НИМХ);
  4. ръст на отпусната топлинна енергия 143 024 MWh;
  5. ръст на фактурираната топлинна енергия за БГВ 2 318 MWh;
  6. ръст на фактурираната енергия за отопление 127 768 MWh;
  7. ръст на фактурираната топлинна енергия на битови клиенти, с месечни фактури на база реален месечен отчет 475 MWh;
  8. Установено било още, че над 95% от битовите клиенти на "Топлофикация София" ЕАД са избрали месечните им фактури да се изготвят на база прогнозно потребление за съответния имот

В заключение се налага извода, че клиентите, които са подали възражения срещу начислена топлинна енергия и съответно сума за ноември 2020 г., са с прогнозни месечни фактури.

Част от тези клиенти не са се информирали за принципите на дялово разпределение на топлинната енергия, за начина на формиране на прогнозните им месечни начисления, не са отчели коректно факторите, които пряко или косвено влияят върху месечните им задължения, смятат от КЕВР.

Клиентите не проявяват интерес и инициатива да заявят реален месечен отчет на уредите за дялово разпределение, с което би отпаднало в голяма степен и подозрението за спекулативно формирани месечни сметки, отбелязват от КЕВР. 

Предвид установеното от проверката повишено потребление на топлинна енергия през м. ноември 2020 г., Комисията даде задължително предписание на "Топлофикация София" ЕАД да извърши преглед на настройките на системите за автоматично регулиране в абонатните станции и при установена необходимост да се прецизират.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай