Пореден протест на служителите на Спешна помощ в столицата

Пореден протест на служителите на Спешна помощ в столицата | StandartNews.com

София. Тази сутрин медиците от Спешна помощ в столицата отново излязоха навън, за да протестират. Те няма да се откажат от своите искания, въпреки вчерашната им среща със здравния министър д-р Таня Андреева, съобщава Нова тв.

Протестиращите са категорични, че няма да допуснат новият шеф на Спешната помощ да влезе на работа. Медиците имат намерение да направят жива верига, за да го спрат, стана ясно от "Здравей, България".

Тази нощ в София са работили общо 11 екипа, които са били повикани на 130 адреса. „Един от лекарите вече е в болница", каза д-р Ангелов.

Протестът, който започна пред Спешна помощ в столицата, ще продължи пред Министерство на здравеопазването в 11 часа. Много колеги на протестиращите медици в столицата също ги подкрепят. Ако исканията им за по-добри условия на труд не бъдат изпълнени, страната ни може да остане без Спешна медицинска помощ.

За първи път Спешната помощ е фокус в споразумението за партньорство с Европа, каза министърът на здравеопазването пред БТВ. За Спешната помощ над 140 милиона сме извоювали от Брюксел. За първи път тази година от бюджетни средства над 20 милиона ще влязат в Спешната помощ. Това са пари за оборудване, линейки и в подобряване условията на труд на колегите, обясни още тя.

„От 1-ви януари заплатите на работещите в Спешната помощ бяха вдигнати с 10%. Моят ангажимент не спира дотук. При наличен ресурс ще продължим да увеличаваме заплатите в Спешната помощ", каза още здравният министър.

Стандарт Нюз припомня, че медиците от Спешна помощ в столицата започнаха стачни действия след трагичен инцидент, при който почина 40-годишна жена в София. Нейните роднини обявиха, че линейката е дошла с голямо закъснение, което е било фатално за живота на жената. В тази връзка бе наказан шефа на Спешна помощ, но неговите подчинени застанаха на негова страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай