Популярен и безпартиен лидер ще е коз за РБ

Популярен и безпартиен лидер ще е коз за РБ | StandartNews.com

Любен Петров, зам.-председател на СДС

- Г-н Петров, съгласен ли сте в СДС септември да се избира един председател на Реформаторския блок (РБ)?

- За нас е приоритетно запазването на РБ като алтернатива на статуквото и на ГЕРБ. Още след оставката на Радан Кънев като говорител потвърдихме, че за нас е приоритет запазването на целостта на блока. Може би председателите засега постигнаха сечение между различните мнения в партиите. Това е добро начало за развитието на РБ оттук нататък.

- Не се ли притеснявате, че изборът на един председател преди вота може да разцепи блока?

- Аз това заявих и на Гражданския съвет (ГС) - за мен лидер се става, а не се избира. Освен това, силата на РБ е в отбора и многообразието. Всеки от нас е силен със собствената си личност, познание. Независимо кой ще се избере за лидер, оттук нататък РБ ще развива много хора, които ще станат новите лидери на България.

- СДС ще има ли номинация за председател на блока?

- Да, най-вероятно нашата номинация ще е лидерът на СДС Божидар Лукарски. Освен това очакваме да има номинации на хора и от ГС. А защо да не се излъчи и личност, максимално популярна в обществото и неангажирана с нито една от партиите? Тя може да донесе най-голяма полза за извършването на реформи в страната и да обедини хората, които не искат да припознаят РБ с нито една от партиите в него, а с нещо много по-силно.

- Какво е становището на СДС - превърнал ли се е РБ в патерица на ГЕРБ?

- Категорично не съм съгласен с това, че сме допуснали лидерството на блока да се осъществява от ГЕРБ. Много от нас се познават лично с Бойко Борисов и, ако сме искали да сме при него, сигурно отдавна щяхме да бъдем. За мен СДС е кауза, която много хора употребиха през годините, но още носи енергия и сила. А РБ трябва да бъде едно модерно СДС, което да покаже, че не едноличните проекти са бъдещите, а общата енергия на много и знаещи хора.

- След изборите мислите ли, че има място за коалиция между реформаторите и ГЕРБ?

- Това ще каже Негово Величество българският народ. Някои прогнозират, че ГЕРБ може да имат пълно мнозинство и тогава няма да има нужда от партньор. Други смятат, че ще е нужна тройна коалиция. Убеден съм, че РБ трябва да отстоява своите принципи и да прави политика. Ако се занимаваме с вътрешнопартийни проблеми и не произвеждаме политика за хората, няма да сме полезни. Убеден съм, че ходът на Радан Кънев ще трябва да го оценим след месец. Дано тогава РБ има по-висок процент на одобрение, както твърди той, защото аз имам известни съмнения.

- Какво е виждането за обединение на партиите след изборите, готови ли сте за това?

- Обединението е дълъг процес. Всяка една от партиите има собствени правила, ако ДСБ, ДБГ, СДС прекратят политическите си субекти, на другия ден ще се регистрират нови, защото има хора, които държат на собствената история. Затова смятам, че РБ може да съществува като единен политически субект, но не и като единна партия. Може би силата ни трябва да бъде в това, че следващото управление трябва да е дясноцентристко. Защото много се говори за коалиция ГЕРБ и ДПС, но се тества и мнението за коалиция ГЕРБ и БСП, което е още по-опасно. Който не иска това, трябва да гласува за РБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай