Сряда,

Половината медици у нас са били жертва на агресия

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Излязоха резултати от национало проучване на Българския лекарски съюз: “ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ СРЕД РАБОТЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ И ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ“, направено от социологическа агенция „Тренд“. В него са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери.

Тревожни са резултатите, свързани с агресията. Оказва се, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%). За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби (17%).  За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.

Проучването, което е първото по рода си от десетилетия, показва, че 26 на сто от медиците у нас страдат от високо кръвно. За сравнение хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас.

Подобна е ситуацията и със заболяванията на щитовидната жлеза. 11% от лекарите имат и други хронични заболявания, докато при работещото население това са само 2%.

Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта.

Повече са и медиците, които отговарят, че изпитват психическо изтощение при работа. 47 на сто от тях имат психическа умора, докато това е проблем за 36 на сто от заетите в други сфери. Данните показват още, че лекарите между 40 и 60  години страдат най-много от психическо изтощение, като по-високи са стойностите при жените.

Прави впечатление и продължителността на работната седмица. Групата между 40 и 60 годишните работят най-много часове.

Лекарите, които работят над 60 часа седмично, са близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

Националното проучване сред лекарите е осъществено от социологическа агенция „Тренд" и е изцяло финансирано от дългогодишните партньори на БЛС – Pfizer България.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички