Подгониха със странни SMS-и Деси Плевнелиева. Има ли опасност

Киберерексперти обясниха ситуацията

Подгониха със странни SMS-и Деси Плевнелиева. Има ли опасност | StandartNews.com

В света на всеки 30 секунди човек с достъп до интернет става жертва на измама. Тази седмица в полезрението на киберпрестъпниците попадна и България. В схемата им се оказа и Деси Банова-Плевнелиева. "Получих два SMS-а, в които ме уведомяваха, че са енергийна компания, която си търси хора и печалбата на ден варира от 3 до 1040 долара. Като го видях, на секундата се усетих, че най-вероятно е някаква измама", споделя тя пред NOVA.

Екипът на телевизията потъна в дълбините на тъмната мрежа, за да се опита да разплете новата киберизмама. Там няма телефонен номер, наличен е само на подателя. На финала всеки SMS ни препраща към различен акаунт в Telegram.

Хората зад новата измама предлагат на жертвите да станат посредници на преносими батерии, които преди да продадат, трябва да си купят. Рекламен видеоклип е фалшивата гаранция, че всичко е истина. "В последствие ти изпращат линк за един сайт, в който трябва да се регистрираш с телефонния ти номер. Дават много добри насоки. Много са отзивчиви и в последствие прехвърляш пари в Китай или където и да са", обясняват схемата киберспециалисти.

Цялата кореспонденция е на български език, но измамниците са чужденци. В играта на котка и мишка влиза изкуственият интелект. Той е достатъчно умен, за да разпознае бързо изразните ни средства, реакциите ни и дори моментите, в които можем да се усъмним. Онези, които не успеят да влязат в мрежите на измамниците, получават още от същото - нови атаки, докато интернет октоподът не ги задуши. Обикновено става с едно мобилно приложение, изготвено в далечен Китай.

Какво все пак да правят онези, които ще получат измамното съобщение на телефона си? "Да го игнорират. Това е едно от най-добрите неща. Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, значи не е истина", категорични са експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай