Плащаме до 65% в аванс по "Конкурентоспособност"

Плащаме до 65% в аванс по "Конкурентоспособност" | StandartNews.com

Приоритет е развитието на високите технологии, за да не сме на опашката в ЕС. Съкращаваме срокове и улесняваме процедурите, казва Юнал Тасим, зам.-министър на икономиката.

- Господин Тасим, какво е усвояването на средствата по програма "Конкурентоспособност" до сега?

- Към 31 декември 2013 г. по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 са изпълнени или в процес на изпълнение 2346 договора на стойност 2,279 млрд. лв. при бюджет на програмата 2,273 млрд. лв. Бюджетът е изчерпан и е налице наддоговаряне от 0,26%. С процедурите, които са в процес на оценка, това "преизпълнение" на програмата ще надхвърли 10%. Изплатените средства са 671,41 млн. евро (1,313 млрд. лв.) или 57,8 на сто от бюджета на програмата.

- Каква е равносметката след 27 декември 2013 г., когато бе последната възможност за приемане на проекти? Това беше един допълнителен жест, нещо като бонус, за да може да се усвоят колкото се може повече средства, нали така?

- По план нямаше отваряне на такава дата. Оказа се обаче, че имаме резерви, но за използването им трябваше политическо решение. Тези пари дойдоха от пренасочване на средствата за газовата връзка България-Сърбия. Решихме една част от проекта да се реализира през този програмен период (до 2013 г.), а по-голямата част да бъде реализирана през следващия. Това е една възможност при оперативните програми и ние го прилагаме за първи път. Мисля, че се получи и бизнесът реагира адекватно.

- Какви са конкретните резултати в числа?

- 1168 фирми кандидатстваха при огромен интерес. Вярно, че ресурсът е малък, но иначе тези пари щяха да бъдат загубени. По Приоритетна ос 1 - "Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности", са обявени 12 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, от които 7 са насочени директно към бизнеса и са на стойност 374 млн. лв. При бюджет от 265 млн. лв. по тази област е налице наддоговаряне от 41%. По Приоритетна ос 2 - "Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда", са обявени 20 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, от които 19 са насочени директно към бизнеса и са на стойност 825 млн. лв. По процедура 2.3.02 - "Енергийна ефективност и зелена икономика", в процес на оценка са проектни предложения за 49 млн. лв., като се очаква преди крайния срок да се разгледат проекти за поне още 137 млн. лв., а според асистента по проекта - за още 293 млн. лв. Предстои оценка и договаряне на процедура 2.1.14 - "Технологична модернизация", с бюджет от 97 млн. лв. След сключването на всички тези договори сумата по тази приоритетна ос ще надхвърли 1,356 млрд. лв. при бюджет 1,035 млрд. лв. Или има наддоговаряне от 31%.

- Какви конкретни проекти бяха приети тогава, в какви области?

- Последната обявена процедура за технологична модернизация в рамките на програмен период 2007-2013 г. е процедура "Технологична модернизация в малки и средни предприятия", по която са постъпили 1168 проектни предложения. Най-голям интерес е проявен традиционно от дружества, регистрирани в Софийска област (около 800), следвани от Пловдив (над 160), Стара Загора (над 60), Русе и Бургас (около 50) и пр.

- Според вас качествени ли са проектите, приети "в 12 без 5", т. е. на 27 декември?

- Ще бъда съвсем откровен. Нека сме наясно, че кандидатстващите фирми са фирмите, които работят в България. Тези, които са оцелели в прехода и са жизнени. В този смисъл - това е, с което разполагаме, но без да се снижават критериите.

- Има ли вероятност да са предпочетени по-високотехнологични проекти за сметка на фирмите, които произвеждат стоки за бита, за леката и хранителната промишленост?

- Трябва да е ясно, че високотехнологичните производства, както и тези с висока добавена стойност са приоритет за ЕС, съответно и за България. За нас това важи още повече, като се има предвид, че сме най-изостаналата икономика в общността. Така че не ни остава нищо друго, освен да се развиваме по-интензивно. Единият начин е да купуваме високотехнологични машини от чужбина, които да влагаме в родни производства. По този начин никога няма да догоним средноевропейските държави. Другият, и по-ефикасният, е да развиваме иновациите в нашата икономика. Няма нищо притеснително в това, в противен случай ще се закотвим като последната икономика в Европа. Затова се налага да приемем друг подход, който вече сме започнали, след като усвояемостта от 40% в края на предишното правителство вече е 58%.

- Какъв е този нов подход?

- Ако имаме усвояване, но то е некачествено, тогава полезността на парите се губи. Те отиват в нежизнени проекти, които наглед оправдават средствата, но не дават допълнителни стимули на фирмите да се развиват. Точно в това е най-големият проблем на досегашния програмен период - много лошо планиране. В последните шест месеца направихме преглед на всички договори до сега, договор по договор. Това много увеличи работата на нашите служители, но се оказа, че много голяма част от договорите не могат да се изпълняват. Така само за шест месеца направихме 50% ръст на усвояването на парите. Целта беше именно да проверим дали проектът е жизнен, дали ще се реализира и ако няма - дали може парите да се използват за друг. Така към иновативните проекти добавихме още два пъти повече пари - бюджетът беше 58 млн., ние добавихме още 38 млн. - непредвидени и незаложени. А най-хубавото беше, че работехме по сигнали от бизнеса и се оказа, че има огромни резерви. Така на 31 септември приключихме плана с разплащанията за годината.

- Какви са очакванията ви за новия програмен период 2014-2020 г. и как се подготвяте за него?

- Проектът на ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 в голяма степен се базира на опита и уроците, извлечени от изпълнението на програмата от настоящия програмен период. В резултат в предвидените в програмата дейности е постигнат баланс между мерките, които имат бърз и непосредствен ефект върху бизнеса (като например технологично обновление, въвеждане на стандарти, интернационализация), и мерките, които изискват по-дълъг период за постигане на резултат - инвестиции в инфраструктура за иновации и изследвания, подкрепа за развитие и внедряване и пр. В проекта към момента са предвидени две приоритетни оси, пряко насочени към бизнеса - Приоритетна ос 1 - "Предприемачество, експортен и производствен потенциал" и Приоритетна ос 2 - "Зелена и ефективна икономика".

- Как се подготвят екипите, които ще консултират и оценяват проектите? Какво ново има в процедурите?

- Екипът на главната дирекция, който е 238 човека, е добър, въпреки всички вмешателства в структурата. Сега има нов ред на организация и отчетност и това се усеща. Досега давахме 20% авансово плащане на фирмите, сега този процент е 65, а съкратихме и сроковете - много са важни тези неща. Предвиждаме премахване на около 40% от процедурите, което ще облекчи оценяването и кандидатстването. Ако не до края на 2014 г., то в началото на 2015 г. подаването на документите ще бъде вече онлайн. За всичко това бизнесът ни подкрепя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай