Пенсионери на протест в София! Какво поискаха

Коя група е засегната от доходите

Пенсионери на протест в София! Какво поискаха | StandartNews.com

Пенсионери скочиха да по-високи доходи.

Хора с увреждания протестираха в центъра на София с искания за по-високи пенсии и добавки от 1 януари 2024 г., а не както е заложено в бюджета от 1 юли 2024 г.

"При положение, че след като минимална заплата се вдига, е нормално и те да се вдигат от 1 януари. Това е едно от исканията. И отделно - да бъдат индексирани специално за хората с увреждания на всеки 6 месеца. Дори и да е според нуждите на човека с увреждания. Защото има хора, които са доста по-големи нужди и други, които пак имат нужди, но да се толкова големи", обясни Мая Панова, една от протестиращите. "Трябва да се актуализират и парите за децата с ТЕЛК, които не са увеличавани повече от три години", каза още Мая Панова.

Протестиращите настояха и за по-голяма ангажимент на държавата за здравни грижи и за редовно снабдяване с лекарства. "Една година инсулин няма и е страшно по аптеките. Аз и синът ми сме на инсулин и аз вися само по аптеките. Знаете как се живее без инсулин. Не може повече от 2 дена да се оцелее. Ето сега от 4 дена аз търся моя инсулин, не мога да го намеря", обясни тя пред БНР.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Пенсионер
преди 5 месеца

От 01.01.2024г., е правилното да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило. Коледна добавка няма., а в Гърция дават по 250 евро на всеки пенсионер.

Откажи
Българка
преди 5 месеца

Какво пречи Правителството да отпусне Коледна добавка 50 лева, на пенсионерите? Пречи им акъла. В Гърция може по 250 ЕВРО на калпак, в България не може. Срам.

Откажи
Srebka
преди 5 месеца

Хораааааааа! Никой ли не разбра, че физическото унищожение на милион и половина пенсионери с мизерни пенсийки ще освободи средства за решаване на проблемите с липсващи/изядени/прахосани пари В ДЪРЖАВАТА? Умирайте смело, никакви протести - това да ви доведат до самостоятелна гладна см'рт е ДЪРЖАВНА стратегия! Избийте си от дъртите мозъци, че НЯКОЙ го е грижа - грижата им е да измрете по-скоро САМИЧКИ И НИКОЙ ДА НЕ Е ОТГОВОРЕН за това...

Откажи
Ади
преди 5 месеца

Не става дума за акъл, те са умни. Пречи настройката в душите им! Което е много жалко, защото ние, обикновените хора за пореден път повярвахме на сладките им обещания.

Откажи
Лилия, Дончева Петрова
преди 5 месеца

А,какво,да,кажем,ние,със,спяните,пенсии,заради,преосвидетелстване,от,ТЕЛК,които,не,работим,и,нямаме,други,доходи,освен,инвалидната,пенсия,как,ще,живеем,като,нямаме,и,никакви,помощи,,,значи,вече,сме,мъртви,,,,

Откажи
Антоанета Семова
преди 5 месеца

Прослойка на пенсионерите е дискриминирани. Пенсионерите трябва да получават индексации от 1 януари. Защо само те получават увеличение от 1 юли? Защо?

Откажи
Еможи
преди 5 месеца

Депутатите колко коледни добавки ще вземат те да имат защото ще ходят да празнуват нова година в Дубай

Откажи