Патриотите като излишна патерица

Патриотите като излишна патерица | StandartNews.com

Димитър Ганев, политолог

Оттеглянето на подкрепата на Патриотичния фронт за кабинета, макар и все още да не е окончателно потвърдена, не бива да се превръща в някаква сериозна драма относно стабилността на правителството. На първо място, управляващото мнозинство вече не зависи от ПФ.

И второ, оттеглянето на тази подкрепа далеч още не означава, че патриотите ще преминат в някаква тежка опозиция. Напротив, ПФ и занапред ще подкрепя отделни политики и закони на кабинета, които смята за разумни и правилни.
В този смисъл не трябва да очакваме, че националистите ще инициират вот на недоверие. Всъщност с това си решение патриотите просто увеличават дистанцията си спрямо управляващите и нищо повече.

Освен това има и един нов момент. Кабинетът може да разчита на гласовете на независимата Ана Баракова и двамата отлъчени от ДПС депутати.

Така че управлението вече не зависи от вота на патриотите. И това е добра новина за ГЕРБ и за премира Бойко Борисов, защото няма нужда да съобразява совите инициативи и действия с ПФ, а и може да се похвали пред европейските си партньори, че правителството му не зависи от партии, които, меко казано, не се възприемат от Европейската народна партия. Имаме вече една нова ситуация, в която г-н Борисов може да действа по-спокойно.

Разбира се, проблеми в управлението му ще има поради самата сложност на структурата на кабинета. И именно коалиционният партньор на ГЕРБ в лицето на Реформаторския блок е субектът, който ще ги създаде. Там има разделение на два лагера - единия около Радан Кънев, другия около Меглена Кунева и Борислав Лукарски. Но в този сблъсък отсъства дилемата дали да се подкрепя този кабинет или не. Той е свързан с лидерски проблеми вътре в РБ и няма да се отрази върху стабилността на управлението. В крайна сметка и двата лагера са поели огромна политическа отговорност с включването на лидерите си като министри в кабинета.

Затова съществуващата към момента парламентарна конфигурация изглежда по-скоро стабилна. Нещо повече - въпреки че това парламентарно мнозинство привидно е твърде крехко, ако в него настъпи някаква ерозия в близките месеци, да не забравяме, че има и други желаещи да подкрепят кабинета. Преди всичко това е БДЦ, който заяви категорично, че може да подкрепя в определени случаи правителството. А да не забравяме, че и ДПС също може да окаже своята подкрепа. Това наистина е по-малко вероятно, но нека си припомним, че единствената причина, която накара ДПС да заяви, че няма да подкрепя този кабинет, е заради това, че той се подкрепя от националисти, а тази пречка сега отпада. Така че при определени ситуации правителството може да събира много по-широка подкрепа. Може да станем свидетели на няколко вида мнозинства в рамките на този парламент, формирани в различен формат при подкрепата на дадена политика.

Самият Борисов разбира сложността на тази конфигурация и вече не може да действа, както в предишния си мандат, когато променяше мнението си по два пъти на ден. Сега той изчаква да се изкажат всички останали партньори или опоненти и едва тогава взема решение. Тоест влиза в ролята на арбитър. Това е една нова за него роля, но е единствената възможна при сегашната ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай