Пълна промяна на Женския пазар

Събарят старите сергии, вдигат нови магазини от стъкло и дърво

Пълна промяна на Женския пазар | StandartNews.com

София. До есента най-старото тържище в София - Женският пазар, ще претърпи пълна промяна. Реконструкцията започва в края на юни и ще обхване 2/3 от площта му - от ул."Кирил и Методий" до ул."Екзарх Йосиф". Миналата година бе направен ремонт на участъка между бул."Сливница" и ул."Кирил и Методий".

Проектът включва изцяло нови постройки за търговците, настилки, канализация, водопроводи, топлопроводи и телефонна мрежа, осветление и видеонаблюдение. Притеснени търговци обаче веднага започнаха протести, че ще загубят хляба си, защото проектът предвижда по-малко на брой сергии. Главният архитект на София Петър Диков ги успокои, че конструкциите на новите постройки позволяват лесно и бързо магазинчетата в тях да свиват и разтягат площта си според търсенето.

Дизайнът на четирите нови къщички от метал, стъкло и дърво ще придаде нова естетика на потъналия в мръсотия пазар. В тях по първоначален проект ще могат да се разполагат до 8 магазинчета по 15-20 квадрата едното, отделени с термопанели. Площта им, обаче, може да се свие и да побере повече търговци. Къщите ще бъдат свързани помежду си покрита с навеси площ, която ще се превръща в тематични базари на открито.

Най-важното е, че новите помещения ще отговарят на всички норми за продажба на храна, съобщи шефът на общинската фирма "Пазари "Възраждане" Николай Георгиев. И призна, че в момента контролните органи си затварят очите пред проблемите с хигиената и произхода на храните.

При пресечката с ул. "Кирил и Методий" ще има двуетажна сграда с галерия за различни видове изкуство - пластики, картини, реставрация, занаяти. Посетителите на място ще наблюдават как работят майсторите. На втория етаж ще има клон на банка, аптека, химическо чистене и други услуги, характерни за един пазар.

Преустройството на пазара предвижда забрана на движението на автомобили от двете страни. Зоната изцяло ще бъде пешеходна. Зареждането на търговските обекти ще става само нощно време. Запазват се и всички дървета в района. С модернизацията общината се надява мястото да стане и лесно управляемо. Сега Женският пазар е известен с това, че там лъжат в грамажа, могат да ви оберат, предлагат цигари без бандерол и съмнителни стоки. "Това не са традициите за софиянци. Искаме да разчистим пейзажа от всички криминогенни елементи", каза Георгиев. А това ще стане с повече контрол, поставяне на видеокамери и преподписване на нови договори с търговците.

2 бона наем за магазин

С пълната промяна на Женския пазар ще бъде преустановена и практиката фирми, спечелили търговски обекти, да ги преотдават на физически лица, най-често роми. Стартовите наеми няма да се променят, казаха от общинското дружество, стопанисващо тържището. Как ще играят търговците и докъде ще стигнат в наддаването обаче не може да се прогнозира. На всички стари наематели ще се даде предимство.

В момента пазарните цени за маса на Женския пазар са между 600 и 1100 лв. А наемът на помещенията варира между 800 и 2600 лв. Промяната на средата е в интерес на търговците, защото се наблюдава отлив на клиенти, казват от общинската фирма, която управлява тържището. Въпреки това Женският пазар е едно от най-посещаваните места в София - през него минават между 30 и 40 хиляди души през делнични дни и между 50-70 хиляди в почивните. Облагородяването на района се очаква с нетърпение от живеещите наоколо. Освен повече спокойствие и сигурност, то ще вдигне и цените на имотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай