Облачно цунами стресна софиянци/ОБНОВЕНА/

Бурята събори и дървета

Облачно цунами стресна софиянци/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Облачно цунами, което надвисна в небето над столицата паникьоса софиянци. Любопитният феномен се появи над града във вторник сутринта. На фейсбук страницата "Meteo Balkans" бяха публикувани снимки на т.нар. "shelf cloud"-разновидност на облак "Аркус".

Облачната стена е запечатана, докато е надвиснала над Терминал 1 на Летище-София и над бул. „Владимир Вазов“.

Буря отнесе покриви на две къщи в Смолян, съобщава БНР.

Една от къщите е била обитаема, но в момента на инцидента не е имало хора, така че са нанесени само материални щети.

На ул."Първи май" има паднали дървета. Екипи на "Пожарна и аварийна безопасност" в момента ги премахват от пътното платно.

По тази причина в района над 30 минути е спряно електрозахранването. В района на Мадан пък са наводнени мазета в един от блоковете на ул."Република", който е в ниската част на града.

В района на Девин тази сутрин е бил прекъснат 20-киловолтов далекопровод Широка поляна - Сърница. Захранването обаче е възстановено по кабелен път.

Зам.-областният управител Адриян Петров обясни, че пикът на бурята е преминал над западните части на областта и се придвижва в посока изток към общините Мадан и Златоград.

Той посочи, че има данни за населени места, които временно, от порядъка между 5 и 30 минути, са били без електрозахранване.

Порой наводни улиците на Хасково. Над града се е излял силен дъжд. Според местната метеорологична станция, от 28 метра в секунда, съобщи bTV.

Пет сигнала за наводнения са подадени в пожарната.

Повечето са за залети от вода улици

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай